Hihetetlen, hogy már tudunk élni

1

Szabadics János agykutató Amerikából költözött haza, és nem sokkal később kiderült, agydaganata van. Története messze nem hétköznapi.

A tudós három éve vette észre magán, hogy valami nincs rendben: hirtelen nagyon meghízott, agresszívabb, türelmetlenebb lett. Először az emésztését kezdték vizsgálni, majd hormonproblémái lettek, végül a látása is elment – mesélte az Indexnek.

Végül egy agysebészhez került, aki azonnal közölte vele, hogy műteni kell. „Addigra már örültünk, hogy legalább tudjuk, mi van. Amikor hazamentem, pezsgőt bontottunk, hogy hurrá, agydaganatom van” – mesélte.

Amiért viszont a Határátkelőn is érdekes a története az az, hogy ő volt a Lendület-program első győztese. „Éjjel kettőkor jelentkeztem be videókonferencián Amerikából” – mondta az interjúban.

KÖZEL 1000 KÜLFÖLDI MUNKA EGY HELYEN

„Négy évig voltam kint, a kislányom ott született, és a Lendület nagyon sokat segített, hogy hazajöjjek. Egy nagyon pozitív visszacsatolás volt, hogy ide érdemes hazajönni. Vannak anyagi előnyök, melyekkel a megfelelő műszereket is be tudom szerezni, és embereket is fel tudok venni” – tette hozzá Szabadics János.

„Igaz, a Lendület program okozott sok feszültséget is Magyarországon, mert az egyik cél a kutatógárda fiatalítása is volt, de ez egy jól sikerült, hasznos dolog lett” – vélte az agykutató.

Ami a jelenlegi helyzetét illeti, a műtét jól sikerült, de a daganat miatt két fontos agyterülete is véglegesen sérült: a központi hormonrendszer, a hipofízis működése gyógyszerekkel gyorsan visszaállítható volt. „Ha ezt néhány évtizede nem kutatják, nekem ötpercenként el kellene mennem vécére, semmi alapfunkcióm nem működne” – mondta.

Ráadásul a betegsége miatt semmilyen stresszválasza nem volt, amit úgy kell elképzelni, hogy ha például beverte a lábát, vagy valaki kiabált vele, akkor egyszerűen leállt.

„Sok, ezzel a ritka betegséggel élő embernek ez az élete végéig tartott. Ma már megoldható azzal, hogy az adott pillanatban bevesznek egy gyógyszert, és akkor többé-kevésbé normálisan működnek. Lehet javítani rajta, de hogy ma már élni tudunk, az egy hihetetlen dolog” – mesélte az agykutató.

A teljes interjút az Indexen olvashatjátok el.

Hazaköltözés előtt: ami hiányozni fog és ami nem

(Fotó: szabadicslab.koki.hu)

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. Ha osszefutottunk volna Amerikaban, a hizasbol es farkasetvagybol megmondtam volna, hogy hipothalamus problema. A hipothalamusban tobbfele neurosecrecios sejt talalhato, koztuk a CRF (Corticotrop releasing factor) termelo is, ami a stresszhormon (cortisol) termeleseert felelos. Sajnalom, bar orulok, hogy otthon jo kezekbe kerultel. Eva

Leave A Reply