Hiányzott egy kis magyarság

0

A magyar ízek sokaknak hiányoznak külföldön, és bár néhány, a magyarok által kedvelt nagyvárosban már akadnak vállalkozó szelleműek, akik nyitnak magyar éttermet, azért Hollandia, és ezen belül Amszterdam nem feltétlenül jutna az elsők közt az eszünkben ezen a téren. Márpedig a holland városban (illetve nem egészen pontosan ott, de majdnem) van egy magyar étterem, ennek tulajdonosával beszélgetett a Hollandokk blog szerzője.

„Hollandia, bár kezd egyre népszerűbb célországgá válni a külföldre kiköltözni szándékozók számára, de azért még nincs a dobogón. Kicsit ezért is volt meglepő, amikor először egy amszterdami magyar étteremről hallottam.

Mire összehoztuk a beszélgetést, addigra felgyorsultak a dolgok az amszterdami étterem átköltözött a szomszédos Zaandamba. Lindával, a Paprika Csárda vezetőjével beszélgettünk.

Hogy kerültél egyáltalán Hollandiába? 

Kilenc éve döntöttem úgy, hogy elhagyom az otthonomat egy jobb jövő reményében. Az első 3 évben éltem többek között Egyiptomban, ahol turizmussal foglalkoztam. Ezt követően laktam Prágában, ahol a Wizz Air légitársaságnál dolgoztam. Mindkét ország érdekes volt számomra, de mégsem találtam meg az igazi énemet.

A légitarsaságnál dolgozó holland barátom bíztatott, hogy próbáljam meg Hollandiát. A mai napig hálás vagyok neki, hogy az itteni élethez és az első lépésekhez segítséget nyújtott.

Ennyi év külföldi tapasztalattal könnyen ment az országváltás?

Sosem felejtem el az első napokat és heteket, mennyire nehezek voltak.  Nem ismertem senkit, nem beszéltem jól angolul, hollandul pedig semmit! Mint sok hasonló cipőben járó, de dolgozni akaró honfitársam, így én is takarítóként kezdtem.

Az otthoni munkáim után nagyon fájó pont volt, hogy egy ilyen munkakörben kellett elhelyezkedjek, viszont annál több boldogságot és segítséget nyújtott a hollandiai élet megismeréséhez.

A körülöttem lévő, több nemzetiségből származó kollégák bearanyozták a mindennapjaimat. Pár hónap elteltével már az éttermi részen dolgoztam, úgy a konyhában, mint az F&B részen. Három év után pedig egy biológiai hotel étterem supervisorjaként dolgoztam.

Közben hazajártam barista tanfolyamokra, hogy hátha ebben a szakmában is érvényesülni tudok. Mondhatom azt, hogy 5 év alatt építettem fel a kis életemet és boldog vagyok azzal, amit elértem.

Továbbra is hiányzott viszont egy kis magyarság, az ételek, egy hely, ahol tudunk találkozni és beszélgetni, közös programokat szervezni. Ilyen annak idején nem volt, az 5 év alatt szinte nem is találkoztam magyarokkal.

Majd egy napon, amikor állásinterjúra mentem egy hotelbe, megismerkedtem a párommal, aki holland. Ettől a naptól kezdve változott meg az itteni életem. 

Honnan jött az ötlet, hogy Amszterdam közepén magyar éttermet nyissatok? 

Az ötlet egy budapesti nyaralás alatt fogalmazódott meg bennünk, amikor Hanssal első alkalommal jártam Magyarországon. Hans nagy rajongója lett a magyar ételeknek és a magyar kultúrának.

Annyira lenyűgözték a magyaros ételek és a vendégszeretet, hogy ő volt az, aki azt mondta, hogy magyar éttermet kell nyitnunk Amszterdamban!

Rengeteg nemzet rengeteg étterme található Amszterdamban. Elfért mellettük még egy, ráadásul egy magyar konyhát képviselő?

Természetesen elfért a magyar konyhát képviselő étterem. Amszterdamban is, illetve Hollandiában is persze, mivel – úgy tudom –, hogy annak idején mi voltunk az egyetlenek, akik ezt a vonalat képviselik. Annyi kis kiegészítést tennék, hogy idén márciustól elköltöztünk Zaandamba, ami bár önálló település, de gyakorlatilag összenőtt Amszterdammal.

A Hollandiában élő magyarokra alapoztok, vagy nem csak magyarok térnek be hozzátok?

Kezdetben a magyarokra gondoltunk és őket céloztuk meg. Szerettünk volna egy hangulatos kis helyet, ahol a nagymama receptje alapján készült ételekből fogyaszthatnak a vendégeink.

Szerettünk volna egy helyet, ahol magyar zene szól és olyan érzést adni a hozzánk betérőknek, hogy akár csak pár órára is, de úgy érezzék magukat, mintha otthon lennének.

Az első hónapokban többnyire magyarok voltak kíváncsiak ránk, de ez folyamatosan átalakult és egyre többen jöttek más nemzetek tagjai közül is. Mára talán már elmondhatjuk, hogy szinte minden nemzet felkeres bennünket, és ami a lényeg, hogy nagyon szeretik az ételeinket!

Mivel szólítottátok meg a nem magyarokat?

Ez az, ami még számunkra is kicsit meglepő volt. Mert kimondottan külön a külföldieknek nem reklámoztunk. Ahogy a nem magyar vendégeink elmondták, a hírünk többnyire szájról szájra terjedt és így jutott el hozzájuk. Eleinte többnyire az itteni magyarok hozták el a kollégákat, családtagokat, aztán ők pedig meséltek rólunk az ő ismerőseiknek.

Több próbálkozás is volt már magyar konyhát vivő étterem nyitására Hollandiában, de a legtöbben kénytelenek voltak feladni. Ti már több, mint egy éve nyitottatok, hogy bírjátok?

Boldogan mondhatjuk el, hogy tavaly év végén megünnepelhettük 1 éves fennállásunkat! Hogy hogyan bírjuk? Nagyon sokan támogatnak, ötleteket adnak, így folyamatosan úgy tudjuk alakítani az üzleti vonalunkat, ahogy a vendégeinknek jó.

A Hollandiában kapható alapanyagokról mit gondolsz? Van, amit helyben nem tudsz beszerezni? 

Az alapanyagok itt Hollandiában nem azok, amikre a magyar konyhának szüksége van, így mi mindent Magyarországról szerzünk be. Még akkor is így gondoljuk ezt és bízunk a magyar alapanyagokban, hogy itt tényleg a világ minden sarkából származó termékkel lehet találkozni. De mi hiszünk a magyar minőségben. 🙂

Mi a véleményed a holland gasztronómiáról?

A holland gasztronómia teljesen eltér a magyartól. Az étkezési szokásaik is teljesen mások, mint a miénk. Érdekesnek tartom a stampot nevű ételüket, ami minden variációban elkészíthető. Ez egyébként egy nagyon egyszerű népi eledel, gyakorlatilag krumpli zöldséggel. Az ételeik ízesítésével igen csak finoman bánnak, talán ezért is szeretik a magyar ételeket, mivel mi sok fajta fűszert használunk.

Milyen terveitek vannak, hogyan tovább?

Mivel nemrég költöztünk az új „otthonunkba”, először is szeretnénk belakni, csinosítani. Aztán ha az megvan, akkor is természetesen fejlesztünk tovább, hogy megvalósítsuk az álmunkat, hogy egy ízig-vérig magyar éttermet vezethessünk Hollandiában.”

Ha érdekel Hollandia, szívesen olvasnál róla, akkor látogass el a Hollandokk oldalra!

Share.

About Author

Leave A Reply