Hétköznapok és konteók

0

Az összeesküvés-elméletek általában is népszerűek az arra fogékonyak körében, válság idején ez aztán fokozottan igaz, hiszen sokan szeretnének magyarázatot találni arra, miért történik velük az, ami történik. Nyilván a mostani járvány kapcsán is özönlenek a konteók, ezekből is szemezgettünk a Los Angeles-London-Budapest-tengely podcastjában – amiben persze komolyabb dolgokról is szó esett azért.

Például rögtön a beszélgetés elején arról, ki hogyan bírja a most már mindenhol több hete tartó bezártságot, még akkor is, ha persze azért ki lehet menni az utcára.

Noha a brit helyzet egyre rosszabb, azért még Londonban is van minimális szabadság, az ember kimehet sétálni, biciklizni, ha betartja a távolságot.

„Ez az egész helyzet eszi az ember lelkét”

A brit fővárosban élő Bandosz még a kijárási szigorítás elején elhatározta, hogy majd kihasználja a rendelkezésére álló időt, teljesítve például régi álmát, hogy megtanul szépen, kalligrafikusan írni, amihez még egy szettet is vett, szeretné a fényképeit rendezgetni, gitározni – de egyikre sem nagyon jut ideje a munka mellett.

„Az ember valahogy úgy érzi, hogy ez az egész helyzet eszi a lelkét. Nem tud csak úgy kimenni és találkozni a hozzá közel álló emberekkel. Már az is hatalmas örömöt okozott, amikor tegnap este 8-kor mindenki kiment a ház elé és ott tapsolt és zajongott megköszönve az egészségügyi szolgálat dolgozóinak a munkáját – ez egy nagyon felemelő és boldog pillanat volt” – mesélte Bandosz, aki videót is küldött róla.

„Mostanában rosszul alszom”

Los Angelesben Tamás is próbálja magát elfoglalni mindenféle dologgal, tanulni és kicsit kevesebbet foglalkozni a hírekkel, az elmúlt hetekhez képest mindenképpen, mert nem kell a sok stressz.

„Ami kikapcsol, az ha találsz valami teljesen súlytalan, akár komolytalan filmet vagy sorozatot, ami teljesen elvonja a figyelmed. Amit változást tapasztaltam magamon, hogy elég jó alvó vagyok, de mostanában rosszul alszom. Ezen csak az segít, hogy a megszokotthoz képest nem kell korán kelni, így be tudom pótolni azt a kiesett egy-két órát” – mesélte Tamás.

Koronavírus konteók

Beszélgettünk aztán a különféle összeesküvés-elméletekről is, melyek közül az egyik legelterjedtebb az, hogy a járvány Bill Gates szabadította az emberiségre, Ennek persze semmi alapja nincs, elsősorban konteógyárak és oltástagadók terjesztik.

Az elmélet azon alapul, hogy a Microsoft alapítójának alapítványa mindenféle kutatásokat szabadalmaztató intézményeket támogat 2015 óta és még a Netflix is idén adta közre új sorozatát a világjárványokról, stb.

Aztán ott van a „pánspermia-elméleten” alapuló konteó, melynek lényege, hogy az élet magjai mindenütt megtalálhatók az univerzumban. Chandra Wickramasinghe asztrobiológus ebből azt vezette le, hogy a koronavírus az űrből érkezhetett hozzánk, méghozzá egy tavaly ősszel Kína északi része felett elporladt meteorit hozhatta el a Földre.

Akadnak aztán olyanok, akik azt állították, hogy a kokainfogyasztás vagy éppen az alkohol véd meg bennünket a fertőzéstől. Persze egyik sem igaz, mi több, a sok szesz voltaképpen csak legyengíti az immunrendszert.

Az én egyik kedvencem az a történet, mely szerint tudósnak álcázott kínai ügynökök jutottak be egy kanadai laboratóriumba (ez speciel igaz), ahol korábban a MERS koronavírust tanulmányozták. Kicsempésztek vírusmintát, ami egy vuhani laboratóriumba jutott – a többit pedig már el tudjuk képzelni.

Aztán akad persze antiszemita és antimuszlim elmélet is, míg akadnak olyanok, akik szentül állítják, hogy az egészet azért robbantották ki, hogy az amúgy is bekövetkező gazdasági világválságért mást lehessen hibáztatni. (Akit érdekel, az itt és itt olvashat bővebben ezekről.)

Miről beszélgettünk még?

Ki mennyit eszik, hogyan kontrolláljuk a túlevést?

A bezártság okozta mentális kár

A gazdasági mélyrepülés lehetséges következményei

Mikor jön el a pillanat, amikor nem lehet tovább halogatni a gazdaság újraindítását?

Share.

About Author

Leave A Reply