Hét ok, amiért jó cserediáknak lenni

0

Mármint a nyelvtanulás mellett, mert az nyilvánvalóan talán a legfontosabb oka annak, hogy valaki külföldön töltsön el diákként hosszabb időt. A külföldön élő magyar fiatalok szerint azért ezen túl is bőven akad olyasmi, amiért megéri a cserediákság – írta az AFS Magyarország Nemzetközi Csereprogram Alapítvány.

Önállóság

A legtöbb cserediák számára már az utazás sem kis kaland (pláne, ha az úticél Európán kívül van), de az önbizalmat talán még ennél is jobban növeli az, ha képesek beilleszkedni a kinti középiskolába.

Beilleszkedés

Beilleszkedni nem könnyű, ám ha sikerül, az nagyon sokat jelent az ember további életében is. A dél-oroszországi Ilskyben élő Sturcz Luca szerint a legjobb, ha külföldiként nyitottan állunk a helyiekhez, kezdeményezzük a barátságot és figyelünk rájuk, mivel így minket is könnyebben elfogadnak majd.

Különleges ételek

Nyilván elsősorban az egzotikusabb országokban lehet igazi különlegességekkel találkozni (olajban sült zöld banán…), de azért Olaszországban is belefuthatunk mondjuk a darált lóhúsba, mint az történt Torzsa Petrával. A Finnországban élő Epres Barnabás pedig fogadócsaládjával rénszarvashúst grillezett.

Barnabás és finn családja

A magyar kultúra népszerűsítése

Ez történhet akár a gasztronómián keresztül (lecsó, pörkölt…), vagy ének, tánc tanításával. „Menő volt, amikor több tucat külföldi belemerült az általam tanított tánclépésekbe, és órákon át jól szórakoztak a magyar népzenére” – mondta az Indiában élő Pinczési Dávid.

A magyartól eltérő szokások

Minél távolabb megyünk, annál nagyobb a kultúrsokk. A Tokióban élő Varga Flórát például az úgynevezett csoport-orientált japán társadalom nyűgözte le, amikor osztálytársa kérdés nélkül megszakította a saját beadandójának írását, hogy neki segítsen.

Rengeteg barát a nagyvilágból

A cserediákok a megérkezésük után a figyelem középpontjába kerülnek új iskolájukban, rendszerint csodájukra jár a befogadócsalád teljes rokonsága, akiket minden érdekel a magyarországi életükről, családjukról, kultúrájukról és szokásaikról. Mivel az új ismerősök rengeteg személyes információt megosztanak, érzelmileg is nagyon közel kerülnek egymáshoz.

Jól mutat a CV-ben

Nyilván egy jól elsajátított nyelv eleve sokat nyom a latba, de az is fontos lehet a késősbbiekben, hogy könnyen megtalálják a közös hangot a más kultúrájú munkatársakkal, nyitottan állnak az újdonságokhoz és képesek önállóan dolgozni.

Mikor a legjobb külföldi cserediáknak menni?

(Fotó: AFS)

Share.

About Author

Leave A Reply