Hét ok, amiért elmegyek Magyarországról

11

Adott egy évek óta Magyarországon, Budapesten élő, magyar származású, de már Norvégiában született szerző, aki most úgy döntött, elköltözik Magyarországról. Az indokait hét pontban foglalta össze, én pedig úgy éreztem, érdekes vitaindító lehetne belőle, így összefoglalva most elétek tárom.

„Édesapám 1956-ban hagyta el Magyarországot, amikor a szovjetek leverték a magyar forradalmat. Ő nem vett részt a harcokban, azért döntött a távozás mellett, mert jobb életet szeretett volna élni egy nem kommunista rendszerben.

1976-ban az édesanyám azt követően hagyta el Magyarországot, hogy találkozott az édesapámmal. Egyik magyarországi látogatásán találkoztak, és amikor úgy döntöttek, együtt akarnak élni, Norvégiát választották.

Én ott nőttem fel, de Magyarországon akartam tanulni. Imádtam Budapestet, az építészetet, a rengeteg művészmozit, a színházakat és az új barátaimat. Mindig is hittem, hogy lehet jövőm Magyarországon, még akkor is, ha soha nem fogok annyi pénzt keresni, mint azt Norvégiában tettem volna. Hajlandó voltam ezt feladni cserébe azért, hogy egy izgalmas városban éljek Európa közepén.

Most pedig jöjjenek a személyes okaim arra, miért is megyek el Magyarországról.

1. Alacsony fizetések – hosszú munkaidő

Miközben a magyarok többet dolgoznak – legalábbis papíron -, mint a legtöbb európai, kevesebbet keresnek. Az OECD-országok között Magyarország a 7. a ledolgozott órák számát tekintve.

Ha Budapesten élsz, többet kell dolgoznod egy Big Macért, mint a környező fővárosokban élőknek – beleértve Szófiát, Prágát, Varsót és Pozsonyt. Csak egy bukarestinek kell egy McDonald’s-os étkezésért többet dolgozni (0,3 perccel) – már ha hiszünk a statisztikáknak.

2. Magas adók és vacak jóléti állam

A magyar adók a legmagasabbak között vannak az Európai Unióban – Magyarországot csak Belgium, Ausztria és Németország előzi meg. Talán szükségtelen is mondani, micsoda különbség van a német és a magyar állam által nyújtott szolgáltatások között.

Magyarországon hálapénzt kell fizetned az orvosnak és a kórházi személyzetnek, ha többé-kevésbé megfelelő színvonalú egészségügyi szolgáltatásban szeretnél részesülni. Vagy választhatod a magánegészségügyet, amit a saját zsebedből fizetsz.

Egy olyan országban, ahol az átlagos nettó jövedelem havi 500 euró, a legtöbb ember számára utóbbi nem tekinthető valós választási lehetőségnek.

3. A budapesti M3-as metró

Nincs légkondi, és nem ritka a 30 Celsius fokos hőség a kocsikban. A legtöbb szerelvényt a hetvenes években építették, és előfordult már néhányszor, hogy menet közben kigyulladt némelyik.

4. Nemzeti Dohányboltok

Budapest tele van úgynevezett Nemzeti Dohánybolttal – csak ezekben lehet dohányterméket vásárolni. Ez csak egyike az Orbán-kormányhoz kapcsolódó korrupciós botrányoknak. Személy szerint engem minden alkalommal elfog az undor, amikor meglátok egy ilyen boltot – számomra ezek a kormányzatilag támogatott rablás és korrupció szimbólumai.

5. Közpénzből finanszírozott politikai propaganda

Mindenütt láthatóak a menekülteket gyalázó és Brüsszel-ellenes, közpénzből finanszírozott óriásplakátok. Mióta tavaly nyáron a menekültválság elérte Magyarországot, Orbán versengeni kezdett a szélsőjobboldali Jobbikkal a nacionalista szavazatokért. Ez persze arra is jó, hogy ne kelljen a magyar állam lehangoló helyzetéről beszélni.

6. Haveri kapitalizmus

A legnagyobb baj a magyarországi haveri kapitalizmussal és korrupcióval, hogy a termékek túlárazottak és rossz minőségűek. A valódi vállalkozások veszítenek, miközben néhány oligarcha meggazdagodik, és az adófizetők pénzéből finanszírozott úgynevezett értelmiség mindehhez ideológiát gyárt, azt próbálván meg elhitetni velünk, hogy mindez az ország javát szolgálja.

7. Az úgynevezett demokratikus ellenzék – Orbán illiberális államának tartóoszlopai

Amikor a Fidesz a 2014-es választások előtt újraírta a választási törvényt, egyértelmű volt, hogy az az uralkodó pártnak kedvez. És a Fidesz kétharmados győzelmet aratott, noha csak a szavazatok kevesebb, mint 50 százalékát szerezte meg.

Amikor az ellenzék úgy döntött, hogy marad a parlamentben, és részt vesz a választásokon, azzal valójában legitimálta Orbán államát. Közreműködésükkel gyakorlatilag garantált, hogy a következő választást is a Fidesz „nyeri”, és a közeljövőben semmi sem változik majd.”

Ezek tehát a fő okok, amiért nyolc év után a poszt (amit egyébként itt lehet teljes egészében, angolul elolvasni) szerzője úgy döntött, elhagyja Magyarországot. Mint írja, olyan országban szeretne élni, ahol állampolgárként és nem alattvalóként tekintenek rá; ahol a siker a tehetség és a kemény munka, és nem a politikai kapcsolatok függvénye; ahol a politikát nyílt vita határozza meg, és nem az, hogy aznap reggel éppen mit gondol az ország vezetője; és ahol a nyugati értékek a normák, és nem Moszkva a példakép.

(Fotó: Tóth Tibor/Magyar Nemzet)

Share.

About Author

11 hozzászólás

 1. Rafael Pablo Labanino on

  A “subject” itt nem tárgyat, hanem alattvalót jelent. Vagyis olyan országban akar élnu, ahol nem alattvalóként tekintenek rá.

 2. Az elsővel egyet értek,de,hogy pont ez a kaja miatt?
  A másodikkal is,csak hozzá kel tenni,hogy a jelenlegi kormány a “Béka”… alól hozta vissza az országot!
  A harmadik,ennek ellenére,sokkal több baleset és baj van a nyugaton lévő Metrókban! Emlékezz az Alström nevű cég egy évig szenvedett,mig ugyanolyan minőségű és rendszrű /dupla biztonság/féket tudott felszerelni,mint az oroszok által a hetvenes gyártottakon van! Ráadásul tűz is többször ütött ki és nagyobb károkat is okozott!
  Nem kell dohányozni!
  Mégis egyre több Német és a Benelux államok polgára “menekül” Magyarországra,települ le,mert a biztonság fontosabb mint a pénz! Főleg a gyerekeink biztonsága!
  Haveri kapitalizmus,már az EU úgy ad pénzeket,hogy arra számít,hogy az ő nagyvállalataik fogják elvégezni nálunk a munkákat ,azok nyerik a pályázatokat,mint a gyurcsányék idején! A stadionokat is azt hitték,hogy ők építhetik,csak a kormány Magyar cégeknek adja a munkákat,akik itt adóznak,nem úgy mint a külföldi cégek!
  A választásról csak annyit,hogy amikor az mszp szájaize szerint volt a felosztás,akkor is 2/3-al nyert a Fidesz!
  Csak olyan változtatásokat eszközöltek,hogy ne lehessen az egyik helyen 50 000 szavazattal bejutni a másik helyen meg több százezer kellett!
  Remélem megtalálod a nyugati értékekben az örömödet, és ilyen a szakmájához nem értő ,vagy legalább is a többi tervezőhöz képest kis tudásod is elég lesz a boldogulásodhoz!

  • A rendszerváltás óta zuhan Magyarország lefelé, csak kisebb-nagyobb döccenőkkel. A Fidesz sehonnan sem hozta fel, hanem kizárólag a strómanok, hűbérurak hálózatát hozta jó helyzetbe. Ezek a túlfizetett milliárdosok tárolják és juttatják vissza a pénzt a Fidesznek választási kampányra stb.-re. Másra nem! Tehát munkahelyek nem létesültek, hanem megszűntek, az oktatás színvonala a felsőoktatáséval együtt zuhant már az alkalmatlan kategóriába. A növekvő számú cigány gyerekek fejlesztésére, integrálására senki sem figyel, néhány elkötelezett óvónőt, tanítónőt kivéve.
   A munkanélküliség, az iskolázatlanság miatt (is) nő a bűnözés.
   Az egészségügyet már a rendszerváltáskor át kellett volna tekinteni. Új szerkezetre lenne szükség, talán kevesebb, de messze jobban felszerelt kórházakra, az orvosok, ápolónők, egyáltalán a kórházi személyzet fizetésének jelentős emelésére. A paraszolvencia megszüntetésére.
   Az utak, stadionok és egyéb nagyberuházásokra elszórt milliárdok senkinek sem hoznak semmi jót. Kivéve persze a csókosoknak, akik nyilván a kapott sokszoros árból visszajuttatnak ismét csak a Fidesznek.
   Európából már szinte kiiratkoztunk, az életszínvonal zuhan, az államadósság nő.
   A gazdaság szinte leállt, az adókkal a tömegeket, köztük a kisvállalkozókat teszik tönkre.
   Budapest külön téma. A zöld területek tönkretétele, a mindenáron való felújítás (rombolás) az élhetőséget rontja, míg a közlekedés elfogadhatatlanul rossz, és drága.
   Tökéletesen megértem azokat a fiatalokat, akik menekülnek, mert a képességeik alapján több megbecsülést tudnak elérni, jobb munkát, jobb, színvonalasabb megélhetést, és a gyermekeiknek sokkal biztonságosabb jövőt. Magyarországra nem menekülnek a gazdag államokból! Ez ostobaság. Max. a már nyugdíjas korú, és külföldön nem túl nagy karriert befutott magyarok települnek vissza vidékre, mert nálunk a viszonylag alacsony nyugdíjuk itt sokkal többet ér.

  • Szabó Gábor on

   Te ezeket melyik mesekönyvből olvasod? Évről évre egyre rosszabb a helyzet, mit hozott vissza a kormány? A nyomort! Semmivel sem jobb a helyzet, mint az MSZP-nél volt. Egyetlen egy németet nem tudsz mutatni, aki ide “menekült” mivel többnyire üzlet, vagy nyaralás céljából jönnek és azzal távozik is. Erre csak annyit, hogy a kábítószer bizony káros.
   A stadionokat magyar cégek építik, akik itthon adóznak. Igen magyar cégek, csak épp az adók maradnak el, tudod? Nézzél még tévét hátha hülyébb leszel! Meg utazz sokat a M3-on, ha olyan jónak gondolod, a nyugati metrók (pl. Párizs) fényévekkel előrébb vannak, onnan tudom, hogy ebben élek, ez a munkám. Ostoba nagyszájú majom!

   • Komplikato on

    Nem ezért hívta Mr. Matolcsy “Fairy Tale”-nak a magyar gazdasági csodát? 😀

  • Ferenc Avar on

   Lecza Miklós légyszives és ülj a sarokba a narancssárga szemüvegeddel és a birkabundáddal jól betakarózva!!!!!!

 3. Realista on

  Ez a folytonos kétharmadozás az ami bosszantó és nem igaz. Folyton kétharmadoznak, mintha az ország lakosságának a kétharmadáról vagy a választópolgárok kétharmadáról lenne szó, de ez nem igaz. A kétharmad az a parlamenti mandátumarányban jelenik meg. Ugyanis egy kétkamarás parlament van összegyúrva egy országgyűlésbe. Van az alsóház, a területi képviselet. Az egyéni körzetekben a legtöbb szavazatot kapó visz mindent. Kaphat egy valaki 30%-ot, ha a mögötte végző 7 ember 10-10%-ot kap. Akkor 30%-al viszi a körzetet. És van a felsőház, a pártlistás szavazatok. Szóval nem az a kétharmad amire asszociálnak az emberek, hanem a parlamentben a mandátumok aránya.

 4. nem az a gond hogy az ellenzék a parlamentben ül, hanem hogy a pozícióját nem használja fel folymatosan arra, hogy ezt a különbséget a 45% és a kétharmad között kommunikálja

Leave A Reply