Hét mód, hogy leszokjunk az alkoholról

0

Hamarosan kezdődik a száraz november, ilyenkor sokan teszik le a poharat. De mi történik, ha alábbhagy a lelkesedés? Néhány ötlet, amely segít alkoholmentesen élni egész évben.

Találjunk egy jó okot, hogy kevesebbet igyunk

Ismert, hogy az alkohol kapcsolatba hozható egészségi panaszokkal, például májbetegséggel, szívbetegséggel, diabétesszel, de mégis hajlunk erre úgy gondolni, hogy minket nem érint.

Ha ezek a kockázatok nem vesznek rá arra, hogy leálljunk az itallal, akkor keressünk valami mást: például gondoljunk arra, milyen hatása van a piálásnak az arcra és a bőrre.

Az alkohol ugyanis dehidratálja a bőrt, az arc puffadtnak tűnik és egyes vélemények szerint a benne lévő mérgek hozzájárulnak a narancsbőr kialakulásához. Egy korsó sör annyi kalóriát tartalmaz, mint egy szelet pizzát, tehát ha fogyni szeretnénk, kezdjük az alkohollal.

Gondoljuk át, miért iszunk annyit

Talán azért nyúlunk a pohárhoz, mert van egy mélyen rejlő probléma, amellyel nem vagyunk hajlandóak szembenézni. Ha szünetet tartunk, akkor kiderülhet, mennyire is függünk az alkoholtól és mennyire jobban éreznénk magunkat nélküle.

Találjunk egy társat

Sokan jelentkeznek az alkoholmentes hónapokra (a briteknél a Go Sober for October, itthon a Száraz November terjedt el), és ha nem egyedül próbálkozunk, segíthet.

Gondoljunk csak bele, mennyire visszavetheti a józansági terveket, ha egy buliban egyedüliként nem iszunk. Viszont ha van egy partner, akivel át tudjuk ezt beszélni, esetleg együtt tesszük le a poharat, sokat jelenthet, kitartóbbá tehet.

Kerüljük a kísértést

Sportoljunk az ivás helyett, és gyorsan rájövünk, milyen hatása is van a testünkre az alkoholnak és mire lennénk képesek nélküle. Ha kimozdulunk, ajánljuk fel az ismerősöknek, hogy hazavisszük őket autóval, így muszáj lesz alkoholmentes italokat fogyasztanunk, és mindenki csak még jobban megkedvel.

Jutalmazzuk magunkat

Ha a jobb alvás, a több energia és a jobb kinézet nem elég, akkor tegyük félre a pénzt, amit piára költenénk, és vegyünk belőle valamit, amit igazán akarunk.

Keményen tartsunk ki

Elképzelhető, hogy pszichológiai hatása is lesz, ha abbahagyjuk az ivást, még a félig rendszerest is: ingerlékenység, rossz koncentráció, reszketés, rossz álmok. Tartsunk ki! Ha így teszünk, a helyzet javulni fog.

Mértékkel

Ha mégsem mondunk le az italról teljesen, vegyünk egy kimérőt, olyat, amilyet a koktélokhoz használnak, és látszik pontosan, mennyi is egy feles. Hamar rájövünk, hogy az a gin tonic, amit eddig iszogattunk, a négyszerese volt.

Eltűnhet az alkohol az életünkből

(Fotó: pixabay.com/kaboompics)

Share.

About Author

Leave A Reply