Hencidáról Párizsba avagy egy csodálatos történet

0

Ötvös Pisti története minden, csak nem hétköznapi: a Hencidán nevelőapja nagyszüleinél szegényes körülmények között nevelkedett fiú a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumon át jutott el Párizsig. Ha van szép határátkelős történet, akkor az övé az.

A Hajdú-Bihar megyei Hencida általános iskolája az ország egyik leggyengébb intézménye. Itt tanult Ötvös Pisti, akit nevelőapja nagyszülei neveltek. Az L. Ritók Nóra vezette Igazgyöngy Alapítvány segítségével jutott el a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumig, ahol eleinte óriási hátrányban volt osztálytársaihoz képest, de behozta lemaradását, olyannyira, hogy az érettségi előtt már azt tervezgette, hogy Párizsban szeretne tanulni.

És sikerült neki.

„Titusz atyának és a bencés gimnáziumnak van kapcsolata egy francia egyetemmel, az Université d’Evry-vel, ahol több bencés diák is tanult már. Körülnéztünk a képzések között, és mivel engem a szociológia nagyon érdekelt, egy ehhez közel álló szakot választottam” – mesélte az Abcúgnak.

Motivációs levél, az év végi bizonyítványai másolata lefordítva, és persze a nyelvi kompetenciáit igazoló papírok kellettek a felvételihez. Amikor felvették, akkor jött a következő akadály: pénzt kellett gyűjteni az első időszakra.

Szívesen élnél külföldön, de nem találtál még munkát? Keress a Határátkelőn!

„Érettségi után muszáj volt egy kis pénzt keresnem Párizsra, úgyhogy nyári munka kellett. Egy osztálytársam ajánlott egy Balaton parti éttermet, ahol konyhai kisegítőként dolgozhattam egy teljes hónapot, amit a jó társaság miatt nagyon élveztem” – mondta Pisti.

Most szociális munkásnak tanul a párizsi egyetemen, egészen pontosan Travail Social a szak neve, ami sokkal jobban fókuszál a szociális tevékenységek tervezésére, menedzselésére és fejlesztésére, mintsem magára a szociális munkára.

A képzés ennek megfelelően ráadásul duális képzés is: Pisti amellett, hogy heti kétszer egyetemre jár, még dolgozik is egy civil szervezetnél heti három napot, hogy elméleti alapozás mellett gyakorlati tudást is szerezzen.

Szerencsére munkájáért pénzt is kap, anélkül nem is nagyon tudna megélni a francia fővárosban, mondta: „Legalább egy év francia földön eltöltött idő után lehet csak ösztöndíjra – és kollégiumra – pályázni az egyetemtől.”

Lakni Párizs egyik külvárosában lakik egy kis egyszobás lakásban egyedül, szerencsére szomszédja egy volt pannonhalmi bencés diák, aki ráadásul ugyanarra az egyetemre járt, mint most Pisti.

“János az, aki segített nekem elkezdeni az itteni életemet: eligazodni az egyetemen, ügyeket intézni, és a kezdeti tanulási nehézségekben is számíthattam rá” – magyarázta Pisti.

Ami volt osztálytársait illeti, nem meglepő módon szinte minden második diák külföldön folytatta tanulmányait: csak ketten maradtak Magyarországon, ketten Angliában, illetve Olaszországban tanulnak tovább.

Külföldi állásajánlatok százai egyetlen kattintásra! Ne hagyd ki!

(Fotó: pixabay.com/castigatioxes)

Share.

About Author

Leave A Reply