Hazavágja az erdélyi kisvárosokat az elvándorlás

0

Az elvándorlás nem csak Magyarországot sújtja, legalább annyira Romániát is, azon belül pedig az erdélyi területek sem maradnak ki. Ott is leginkább a kisebb települések esetében okoz gondot.

Míg korábban divat volt Erdélyben például nyaralót venni, ma alig keres valaki ilyen lehetőséget. A kistelepülések forgalma az elvándorlás miatt is megcsappant, ellenben a nagy központokban már szinte megfizethetetlen szintre emelkedtek az árak.

Szűk másfél évtized alatt minden ötödik román külföldre mehetett. Részletek itt!

A kontraszt hatalmas: Kolozsvár és Temesvár felkapott kertvárosi övezeteiben 60 millió forintnak megfelelő eurót is elkérhetnek a családi házakért. Kolozsváron a lakások négyzetméterára átlagosan 360 ezer forint körül alakul, a 70-90 négyzetméteres új lakásokért pedig 30-40 milliót is fizetni kell – írja a Magyar Nemzet. Az új építésű otthonok közt akad olyan 100 négyzetméternél nagyobb ingatlan is, amelyért 70-80 milliót is le kell tenni az asztalra.

A kisebb településeken az ingatlanárak azért is alacsonyabbak, mert ott az elvándorlás, még ha mértéke nem is olyan nagy, de ugyanolyan probléma, mint Magyarországon.

Részben ez az oka annak, hogy például Csíkszeredában már 6-8 millióért is lehet 60 négyzetméteres lakást venni, és hasonlóak az árak Sepsiszentgyörgyön is. A Gyilkos-tóhoz közeli Gyergyószentmiklóson panellakásra elég lehet 5 millió forint is.

Egy napon elegem lett: irány Erdély!

Share.

About Author

Leave A Reply