Hazatérési börzéken csábítanák vissza a szakembereket

0

Az építési vállalkozók börzéket szerveznek külföldön, így próbálva meggyőzni a kint dolgozó magyarokat, hogy költözzenek haza. A két célország Ausztria és Németország.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke szerint megérett a helyzet a lépésre. Koji László a Magyar Nemzetnek azt mondta, a magyar cégek a bérfelzárkózással már vonzó ajánlatot tudnak tenni.

„Ma már egyértelműen látszik, hogy nem mennek többen külföldre dolgozni, mint amennyien visszatérnek. Mi azt szeretnénk elérni, hogy egyre többen döntsenek a hazajövetel mellett” – mondta az ÉVOSZ elnöke.

A rendezvényeken a magyar munkaadók megmutathatják, milyen körülményeket, bérezési feltételeket és egyéb juttatásokat tudnak biztosítani azoknak a szakembereknek, akik szívesen visszatérnének dolgozni Magyarországra.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

Az idei nyáron kezdődő börzéken a tervek szerint az ország különböző pontjain tevékenykedő vállalatok vesznek majd részt. Koji László szerint ez azért fontos, mert a munkavállalók is az ország különböző területeiről mentek külföldre. Nem mindegy tehát, hogy valaki Zala vagy Szabolcs-Szatmár megyében, esetleg a főváros környékén tud újra hazai vállalkozás kötelékében dolgozni.

Az ÉVOSZ elnöke szerint Németországban egy jó építőipari szakmunkás jelenleg 1500-1600 eurót kap kézhez egy hónapban, ha ennek nagyjából a kétharmadát, vagyis legalább 300 ezer forintot megkapna egy-egy szakmunkás Magyarországon, és emellett más juttatásokban, kedvezményekben is részesülne, az már jó kiindulópont.

Külföldön ugyanis szerinte a lakhatás költségei és más kiadások is sokkal többet visznek el a keresetekből, mint Magyarországon, és ha a megtakarítási lehetőségeket, valamint a család közelségét is figyelembe vesszük, mindez már sokaknak lehet csábító ajánlat.

„Ismét azon gondolkodom, hogy elmegyek”

Share.

About Author

Leave A Reply