Hazamennél 40 ezer euróért?

0

Talán sokan emlékeztek még (lehet ezt elfelejteni?) a csúnya véget ért Gyere haza, fiatal nevű programra, mellyel a magyar kormány próbált meg hazacsábítani fiatalokat. Nem túl sok sikerrel.

Nos, most hasonlóval próbálkoznak Romániában, csak éppen a nagyságrendek térnek el kissé. Az európai támogatásból induló program lényege, hogy szülőhazájukban indítsanak vállalkozást a külföldön élő románok, és ezért fejenként akár 40 ezer eurós támogatást is kaphatnak.

A projekt neve Smart-Up Diaspora, a költségvetése 3,7 millió euró. Ebből mintegy 50 új kis- és középvállalkozást létesíthetnének az országba visszatérők, valamint több mint 400 embernek nyújtanának továbbképzési lehetőséget és segítséget az üzleti terv kidolgozására – írja a román Agerpres nyomán a hvg.hu.

Egy újonnan alapított vállalkozás legfeljebb 40 ezer eurós támogatásban részesülhet. A programot az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében finanszírozzák.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

Minden olyan román állampolgár jelentkezhet, aki bizonyítani tudja, hogy legalább 12 hónapja más országban él, és szeretne vállalkozást indítani Romániában.

Az alapítás egyik fontos feltétele, hogy az induló vállalkozás legalább két személy számára biztosítson munkahelyet. A vállalatoknak az ország területén belül, városi környezetben kell működniük, kivéve Bukarest-Ilfov térségét.

A külföldön dolgozók románok 70 százaléka egyébként hazatelepedne a következő öt évben, de ehhez otthon is megfelelő körülményeket kellene nekik teremteni.

Románia demográfiai problémákkal küzd, miközben négy-ötmillió román állampolgár külföldön él és dolgozik.

Szívesen kipróbálnád magad külföldön? Válogass több száz állásajánlat közül!

(Fotó: pixabay.com/Taken)

Share.

About Author

Leave A Reply