Hazaköpködés vagy kritika?

0

Érdekes egy évkezdet lett ez, egészen pezsdítő posztokkal és vitákkal a kommentmezőben. Az egyik dolog, ami többször felmerült (no, nem mintha újdonság lenne) az a „hazaköpködés” vagy „visszaköpködés”, és ennek kapcsán gondoltam, érdemes lenne tovább beszélgetni róla, kicsit körbejárni, miről is van szó. Szóval a mai poszt egy vitaindító, úgyis régen volt ilyen.

A blog hatodik évébe lépve vannak változatlan dolgok. Az egyik ilyen az a határátkelők szemére vetett „gyökértelenség”, illetve az, hogy ha valami nem tetszik, és ennek hangot adnak, akkor szinte törvényszerűen megjelennek a „hazaköpködést” kiáltók. (Biztosan van valami szoftver, ami szűri a magyar oldalakat, és bejelez. Csak vicc volt, mielőtt…)

Hadd mutassak nektek két idézetet (előre bocsátva, hogy mindkettő csak egy-egy hozzászólás részlete):

„Aki végleg elmegy, az gyökértelen ember, nem ismer olyasmit, hogy hagyomány, múlt, csak az anyagiak fontosak számára. Egy közösség nem úgy működik, hogy amíg hasznot tudok húzni belőle, addig maradok, amikor viszont nem, akkor elmegyek. Most az országnak szüksége van a jó emberekre, ezért az nem baj, ha valaki elmegy, ha utána vissza is jön, és meghonosítja itthon a tapasztalatait.”

Illetve: „A ’legviccesebb’ az egészben az, hogy akik itt hagyták az országot, azok szidják most és mondják, hogy ilyen rossz meg olyan rossz… ugyan honnan tudná bárki is, aki már nem itt él. Aki csak innen-onnan hallja a dolgokat, de nem a saját bőrén tapasztalja, az nem tud semmit erről (mint ahogy én sem tudom, hogy milyen külföldön élni, mennyire könnyű vagy nehéz boldogulni). Véleménye mindenkinek lehet, de azok az emberek azért csak hitelesebben adják elő azt, akik mégis itthon maradtak és itthon próbálnak meg boldogulni, jobbá tenni azt a helyet, ahova születettek.”

Ismerős? Nos, a helyzet az, hogy ezek a legelső poszt (!!) kommentjei közül származnak (konkrétan az első részlet a harmadik komment volt a blog történetében) – szóval van, ami változatlan.

Mindezt csak annak alátámasztására hoztam fel, hogy a múlt héten (főleg Digger posztja alatt) többször is felmerült „hazaköpködés” nem újdonság, gyakorlatilag állandó jelző a blog történetében.

Nincs is ezzel egyébként semmi baj – amíg kulturáltan fogalmazzák meg, ám legyen, engem viszont érdekelne, hol húzódik a határ hazaköpködés és kritika között.

Csak külföldről lehet „hazaköpködni”?

Van egy kérdésem: lehet-e Magyarországon élve hazaköpködni, vagy ez csak a határátkelők hitbizománya? És ha utóbbi, akkor mennyi idő után lesz hazaköpködés?

Nem viccelek, ezeket komolyan kérdezem, mert szeretném megérteni a dolgot, és ebben csatlakozom London2009 kommentjéhez: „Nekem ez a „visszaköpködés” nem a kedvencem. Mit jelent akkor egész pontosan a visszaköpködés? Ha valaki ír bármiféle negatív dolgot Magyarországról és azt külföldről teszi, az már hazaköpködés? De ha otthon élek, akkor nyugodtan szidhatok bármit? Úgyhogy kérdezem, hogy mi számít vissza-/hazaköpködésnek?”

Tehát ha valaki leírja, hogy szerinte vicc az, hogy pár nap alatt amerre járt, összeomlott a bank internetrendszere, az útlevélkészítésnél elromlott a fényképezőgép, az anyakönyvvezetőnél a nyomtató nem működött, akkor az hazaköpködés?

És ha emellé leírja, hogy „kifogástalan ügyfélkezelés. Csak időpontot kértem és csütörtökön már a lányommal mentem ugyanoda. Voltak nála, ezért a recepciós az előtérben hellyel kínált, éppen csak alánk nem tolta a széket. Az épület, a fogadtatás, a bánásmód a környezet minimum európai színvonalú”, akkor azt nem vesszük észre, vagy a dicséret az nem érdekes?

A szándék és az erőfeszítés tenné?

Azt írta minderre bpetya75 (elnézést, hogy ennyi kommentet idézek ma), hogy „a szokásos probléma a kritika és a fikázás (ide-oda köpködés) különbsége. Dög vagyok megfogalmazni, találtam egy egész elfogadható különbségtételt:

’Azt hiszem, hogy értsétek, miért vagyok ennyire mérges, meg kell magyaráznom azt, hogy nézetem szerint mi a különbség a kritika és a fikázás között.

Az egyik különbség a szándék. A kritikának a célja a javítás: ha pontosan meg tudod fogalmazni, hogy mi rosszat látsz, és azt is, hogy hogyan lehetne rajta segíteni, azzal hozzáteszel. A fikázás célja az, hogy kibaszott szellemesnek tűnjék valaki más kárára.

A másik különbség az erőfeszítés. Egy értelmes és konstruktív kritikát megfogalmazni nehéz. Gondolkodni kell hozzá! Mondanivaló kell! Szóval, majdnem lehetetlen feladat. Majdnem olyan nehéz, mint alkotni. Ezzel szemben lehúzni valamit nagyon könnyű. Nagy tapsviharra nem számíts ezért.

A harmadik különbség a hatékonyság. A fejlődés mindig lassú folyamat, különösen, ha az ember nem túl tehetséges az adott területen, és a tehetség hiányát szorgalommal igyekszik pótolni. (Ez lennék én.)

A fejlődés menetéhez nehéz hozzájárulni, és a hatás sem mindig látványos. Mondják, hogy kellő és módszeres kitartás mindig célra vezet. Például kellő és módszeres kitartással bárkinek el lehet venni a kedvét bármitől. És ez sokkal könnyebb és látványosabb, mint a segítség.” (Ha nem tévedek, akkor az idézet innen való.)

Mikor lesz kritika?

Szóval mikor nemesedik a hazaköpködés kritikává? Mi kell hozzá? Komolyan érdekel, hogy „az ügyfélszolgálat európai színvonalú, de az azt kiszolgáló rendszer botrányos”, akkor az melyik kategória? És mi kellene ahhoz, hogy egy másik kategóriába kerüljön? Megoldási javaslat?

Ha azt írja bármelyik szerző, hogy „az európai színvonalú ügyfélszolgálatot kiszolgáló rendszer borzalmas, szerintem a stadionokra költött pénz egy részéből inkább ezt kellett volna felújítani”, akkor az hazaköpködés vagy kritika?

Még valami: gyakran olvasom a kommentek között azt is, hogy aki külföldön él, az ne kritizálja Magyarországot. (Gyakorlatilag ez is a blog indulása óta velünk tartó toposz.) Mély tisztelettel kérdezném, hogy miért ne? Szerintem a kritika egyetlen dolgot jelent: hogy a kritizálónak valamiért fontos az, amit kritizál.

Én például soha nem fogok kritikus posztot írni Venezueláról, vagy a Fülöp-szigetekről, mert őszintén szólva maximum a hírolvasó ember szintjén érdekel, de annyira nem zaklat föl (pedig borzalmas dolgok történnek), hogy ennél mélyebben foglalkozzak vele.

Nem szeretném tovább húzni ezt a vitaindítót, de tényleg nagyon kíváncsi vagyok, mit gondoltok erről az egészről. (És nagyon remélem, hogy London2009 megírja azt a posztot az „idegenbeköpködésről”!)

(Fotó: pixabay.com/charlemagne)

Share.

About Author

Leave A Reply