Hazaköltöző magyarok, euró, nyelvtanítás

1

Egyebek mellett a címben felsorolt tényezőkben látja a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) a magyar versenyképesség jövőjét. Egyelőre mintha nem állnánk túl jól egyik téren sem.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB), az Innovációs és Technológiai minisztérium, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara után az MGYOSZ is elkészítette javaslatcsomagját, amely a magyar versenyképességet támogatná – írta a Portfolió.

A javaslatnak sok pontja van, ezeket most nem sorolnánk fel, de egy párat kiemelünk közülük, természetesen a saját (azaz a határátkelők) szempontjai alapján.

 

A javaslat kimondja, hogy a külföldön dolgozó magyar, de akár a világ bármely országából származó ambiciózus fiataloknak nemzetközileg versenyképes, vonzó munkaerő piaci és társadalmi feltételeket kell kínálni, így megfordítva a mobilitás irányát nyugatról keletre.

KÖZEL 1000 KÜLFÖLDI ÁLLÁSAJÁNLAT VÁR A HATÁRÁTKELŐN

Emellett tovább csökkentenék (radikálisan) a bérterheket, a „megfelelő időpontban az európai integráció erősítése érdekében és a magyar fejlődés gyorsítása céljából” bevezetnék az eurót.

Támogatnák, hogy a globális versenyben (például multicégeknél) tapasztalatot szerzett szakemberek vállalkozásokat indítsanak, így a megszerzett ismeretek nagyobb hazai hozzáadott értékben hasznosuljanak.

„Az idegen nyelvek elsajátításának támogatása az egyik legfontosabb feladat, hiszen a munkaképes felnőtt lakosság csupán 37%-a beszél idegen nyelvet” – jegyzi meg emellett a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége javaslata, melyet eljuttattak Varga Mihály pénzügyminiszternek is.

További részletek a Portfolión.

„Jobb itthon, csak sokkal, de sokkal nehezebb”

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. … Szép álom. szép szavak. duma, Mint mindig.
    … És a világ forog tovább,
    az angol font meg erősödik tovább,
    ballag már a vén informatikus tovább tovább.

Leave A Reply