Hazaköltözés előtt: ami hiányozni fog és ami nem

0

Hazaköltözni, pláne gyerekekkel, sokszor legalább olyan nehéz döntés, mint elhagyni Magyarországot. Ezt éli át ezekben a napokban a Hazaköltözünk blog szerzője, aki családjával nyáron hagyja ott Skóciát három év után

„Eddig azt hittem, a gyerekek örülnek, hogy megyünk. Olyan lelkesek voltak. Ma este viszont sírtak.

Megértem. A kicsi hatéves, élete felét itt töltötte. A nagy is az egyharmadát (nagyjából).

Nekünk, felnőtteknek sem egyszerű a helyzet. Íme egy gyors lista arról, ami biztos, hogy nagyon fog hiányozni, és utána arról, ami biztos, hogy nem.

Hosszú nyári nappalok

Már most, áprilisban is este 9-ig világos van, nyáron viszont 11-ig nem megy le a nap. Imádjuk. Este tízkor még kint fociznak az utcán, alig lehet őket bekönyörögni. Fél 11-kor fektetünk, az ablakon betűz a nap. Az a néhány hónap a boldog időtlenség jegyében zajlik, utánozhatatlan.

Multikulti

2015 szeptemberében jöttünk ki, pont, amikor Magyarországon eszkalálódott a migránshelyzet, és szégyenkezve kell bevallanom, hogy a végére kicsit mi is benyaltuk a propagandát. Kint viszont nagyon élvezzük, hogy mindenféle színű, vallású, nyelvű emberrel élünk együtt. (…)

Iskola

Erről csak szuperlatívuszokban tudok beszélni. A brit iskolarendszer ugyan borzasztóan igazságtalan, mert csak a drága magániskolák nyújtanak normális képzést, aki azt nem tudja megfizetni, az kallódik az egységesen alacsony színvonalú állami sulikban, ennek ellenére az általános iskola (primary) első néhány éve maga a paradicsom. Minimális lecke, semmi osztályzás, együttműködő tanítók. A fiam első osztály végén kiakadt a nyári szünet hírére, hogy „jaj ne, akkor mit fogok tanulni?”.

Külföldi állásajánlatok százai egyetlen kattintásra! Ne hagyd ki!

Ami örömmel hagyunk magunk mögött:

Szemét

El nem hinnétek, hogy mekkora itt a mocsok. Glasgow nagyjából 25 évvel van lemaradva Budapest mögött ezen a téren, konkrétan mintha nem ismernék a kukát. Simán eldobálják a szemetet egy méterre a kukától, a buszon, zárt térben, bárhol. A szelektív kukák dísznek vannak, mindegyikbe válogatás nélkül öntik, ami eszükbe jut.

Időjárás

Képzeld el az életedet nyár nélkül. Nem úgy, hogy kicsit hűvösebb van és kicsit sokat esik az eső, hanem hogy az év 365 napján kabátot hordasz és fűtesz. No nyár. Se tavasz. Soha, És ne legyek depressziós.

Helyi magyarok

Nem szívesen írom ezt a listára, de a helyi magyarokról úgy en block nagyon rossz tapasztalatokat gyűjtöttünk. Nyilván nem mindenkiről, a szomszédban például lakott egy nagyon szimpatikus srác, nagy tömegben mégis széthúzóak, irigykedők vagy épp egymást lenézők.”

A teljes posztot itt olvashatod el, érdemes!

Megyek haza, ha kellek otthon, ha nem

(Fotó: pixabay.com/brigsteer)

Share.

About Author

Leave A Reply