Hazajönnél magasabb minimálbérért?

0

Magyarországon közel negyedmillió ember hiányzik a munkaerőpiacról, őket még egy 15 százalékos jövő évi minimálbéremelés sem tudja előteremteni a munkaadók szövetsége szerint.

A magyar munkaerőhiány demográfiai alapú, azaz kevesebb az aktív munkaerő, mint ahány embert a gazdaság foglalkoztatna.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke a Népszavának azt mondta, az egyre magasabb fizetések miatt sok hazai kis- és közepes vállalkozás kerülhet nehéz helyzetbe a következő időszakban, miközben a tíz százalék körüli emelések nem hoznak haza egyetlen Nyugatra ment dolgozót, és nem tartják vissza a távozást tervezőket sem.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Rolek Ferenc szerint a minimálbér csak azt mondja meg, mennyi lehet az alja az emeléseknek, de a tapasztalatok azt mutatják, a cégek ennél általában két százalékkal, de sokszor ennél is többel egészítették ki helyi szinten a béremeléseket.

A Policy Agenda kutatási igazgatója, Belyó Pál szerint miközben reális a szakszervezeti követelés, hogy legalább tíz százalékra módosítsák a versenyszféra cégeinek szóló bérajánlást, a kisebb vállalkozásoknak nehéz kigazdálkodni a minimálbér egy-két százalékos további emelésének fedezetét, a dolgozók ugyanakkor nem éreznék a nyolc és a várható tíz százalék közötti különbözetet.

Egyre több magyar dolgozik Ausztriában

Share.

About Author

Leave A Reply