Hazajönnél, fiatal?

2

A héten jelentette be a kormány (egészen pontosan Czomba Sándor munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár), hogy százmillió forintot költenének 50 Londonban élő és dolgozó fiatal hazacsábítására. Én meg nem nagyon értem, de ti majd biztos elmagyarázzátok.

Mindenekelőtt vegyük át, miről is beszélt pontosan az államtitkár, mi is ez a Gyere haza fiatal program!

A dolog arról szól, hogy a kormány lakhatási és letelepedési támogatást adna, valamint megfelelő munkahelyet biztosítana egy 100 millió forintos program keretében 50 fiatalnak, így próbálva hazatérésre bíztatni őket.

A program kizárólag az Egyesült Királyságra (még pontosabban: kizárólag Londonra) összpontosít, mégpedig az indoklás szerint azért, mert ott a legalacsonyabb a magyar munkavállalók átlagéletkora (33 év), 80 százalékuk 40 évnél fiatalabb, rendszerint magas végzettségűek (33 százalékuk diplomás, 43 százalékuk érettségivel rendelkezik) és 49 százalékuk nőtlen vagy hajadon.

A célcsoportot tehát a Londonban élő, diplomás, hiányszakmát űző, angolul jól beszélő fiatalok alkotják. További feltétel, hogy legalább egy éve legyen állása, és szándékában álljon hazatérni Magyarországra. Mindezt 50 emberre 100 millió forintból. Székesfehérváron.

Mérnökök, IT-szakemberek, HR-esek, pénzügyesek

A kormány nagyon szeretné, ha a fiatalok itthon találnának megfelelő munkalehetőséget, azonban azt Czomba Sándor is elismerte, hogy szinte lehetetlen felvenni a versenyt a nyugat-európai bérekkel, ellenben ott a honvágy, és az esetleges családi problémák.

A programban részt vevő szakemberek szerint a magyarországi cégeknél elsősorban mérnökökre lenne szükség, de fel tudnának venni az IT, a logisztika, a HR és pénzügyi területen dolgozókat is.

A program együttműködő partnerei között olyan cégek vannak, mint a Nestlé, a Lufthansa, a Suzuki, az IT Services Hungary, az Alcoa-Köfém, a Grundfos, a Videoton és a Denso. Valamint Székesfehérvár, aminek polgármestere azt mondta, egyre több bérlakást át fognak csoportosítani a hiányszakmákat űző szakemberek letelepedésének segítésére.

Mennyi az annyi?

Nos, eddig a hír, elolvastam párszor, meg aludtam is rá kettőt, és még mindig nem látom, hogyan is fog ez működni. Az a fránya matek ugyanis nem nagyon jön ki nekem (nektek majd talán).

A pénz ugyanis kevés. Ezt még Czomba Sándor is elismerte, hozzátéve, hogy ha siker lesz, akkor rövid időn belül szélesítik majd a kört és már nemcsak az Egyesült Királyságra fognak koncentrálni.

De hogyan lehetne sikeres, ha már az elején bevallottan nincsenek meg a szükséges források? Ha számolunk egy kicsit, akkor én, a magam részéről a következőt látom.

Százmillió forint durván 240 ezer font. Ötven emberre. Azaz egy emberre 4800 font jut. Máshonnan nézve: ha 100 millió forint jut 50 emberre, akkor az fejenként 2 millió forint.

Ennyiből kellene Magyarországra csábítani Londonban élő, nyelvet beszélő, képzett, legalább egy éve állásban lévő (azaz többé-kevésbé biztos jövővel rendelkező), hiányszakmában dolgozó fiatalt. Ez komoly?

Havi 300 fixszel könnyen viccel?

Ha folytatjuk a számolást, a fejenként kétmillió forintot nyilván nem adják oda az érintettnek, hanem mondjuk a cégeknek nem kell befizetni adóban (ezt ugye nem tudjuk, mert az oldalon taktikusan a Támogatások alatti információk csak előzetes regisztráció után elérhetők…).

Kapjon az érintett fiatal nettó 300 ezer forintos fizetést (Székesfehérváron ennél többet feltételezem, nem kap). Ennek a bruttója 450 ezer forint, a munkáltató havi költsége 578 ezer forint.

A vállalkozást terhelő költség ebben az esetben 128 ezer forint, azaz egy év alatt 1,5 millió forint, ami gyakorlatilag el is vitte a kétmillió forintos támogatást (ha csak a felét nem kell befizetni, akkor mondjuk két – két és fél évre elég).

Ekkor ott tartunk, hogy a fiatal hazavisz 300 ezer forintot, ami már szép pénz, de ebből lakbért kell fizetnie, és meg kell élnie, ami gondolom alsó hangon elvisz 150-180 ezer forintot. Mondjuk, marad neki 120-150 ezer forint tisztán, ami 280-360 font havonta.

Tehát végtelenül leegyszerűsítve: Londonban élő, legalább egy éve állásban lévő, fiatal, a nyelvet jól beszélő szakembereket szeretne a kormány visszacsábítani Magyarországra, olyan multikhoz, mint a Lufthansa, a Suzuki, a Grundfos.

Ezért cserébe az esetleges honvágy tompításán kívül azt kínálja, hogy egy-másfél évig (azt ugye nem tudjuk, mi történik, ha kifut a program, elfogy a pénz, vagy a vállalatoknak megint be kell fizetni minden járulékot) félre tud tenni havonta 300-350 fontot.

Te hazajönnél, fiatal?

Share.

About Author

2 hozzászólás

  1. Ha külföldön volnék… nem nagyon. Hol dolgoznék? Mennyiért egy hónapba? Mennyi időre van ez a kétmillió forint? Czomba: tudod ki fog hazajönni? SENKI! Senki az égvilágon!

  2. 4 éve élek és dolgozok Svájcban ! napi 8 óra heti 40.Vízvezeték szerelőként! Átszámolva 1.4m forintért!nem is mondok többet!

Leave A Reply