Hazacsábíthatók a határátkelő IT-szakemberek?

2

Már közel 30 ezer (!) szakember hiányzik a hazai IT-piacról, sokan akadnak, akik külföldön keresik a lehetőségeket, és persze a komoly pénzeket. A nagy és egyre feszítőbb kérdés az: visszafordítható-e a kivándorlás?

Immár 2013 óta növekszik egyre nagyobb mértékben a szakemberhiány a magyarországi IT-piacon. A 30 ezer fős hiány hatalmas, de nem is a tényleges szám a lényeg, hanem a gyorsuló tendencia – mondta Pulay Gellért, a hazai IT-piac népszerűsítésével foglalkozó IThon.info alapító partnere.

Többféle módja is van annak, hogy a szakemberhiány legalább részben enyhüljön. Az egyik, hogy legalább lassuljon az IT-szakértők elvándorlása. A tapasztalatok alapján az elmúlt években mintegy kétezer IT-szakember hagyta el évente az országot.

Az elmenők száma mostanában némileg csökkenni látszik, ami arra is utalhat, hogy az itthoni lehetőségek ma már valamivel jobb perspektívát ígérnek.

Megoldás lehet az utánpótlás növelése. Ez viszont a gyakorlattal rendelkező, ún. szenior szakemberek hiányát legkorábban 10 év múlva tudja pótolni. A tartós hatású komolyabb változásokhoz szükség lesz a közoktatás szakmai reformjára, ami talán növelheti a fiatalok érdeklődését a műszaki pályák iránt.

Az utóbbi másfél évtizedben ugyanis inkább csökkent az informatikai jellegű képzésekre jelentkezők száma, bár nagyjából egy éve ebben is tapasztalható némi fordulat.

Kövesd a Határátkelőt az Instagramon is!

Külföldi szakemberekkel is pótolható a szakemberhiány. Csakhogy a szakemberhiány nemcsak magyar, hanem európai, sőt sokkal inkább globális jelenség. Így nagy a verseny a legjobbakért, és ebben a versenyben nem biztos, hogy jól álljuk a sarat. Az Európai Unión kívülről pedig a mai előírások, jogszabályok miatt nagyon nehézkes a bejutás.

„Talán éppen ezért az egyik legjobb megoldás az lenne, ha a nemzetközi tapasztalatokkal is felvértezett szenior magyar szakembereket győznénk meg arról, hogy idehaza egyre jobb feltételekkel ők lehetnek a húzóágazat motorjai” – mondta Pulay Gellért a bitport.hu-nak.

A legfőbb motiváció továbbra is a jobb fizetés

Fontos tisztázni, hogy ki miért megy el. Az első helyen ma is a nagyságrendileg jobb bérezés áll. Sokan hivatkoznak arra, hogy ugyanazért a munkáért Németországban például akár négyszer annyi bért is kapnak.

A motivációk között az előkelő második helyen áll a világot látni vágyás, ez utóbbi főként a pályakezdőket motiválja, de az elvágyódásban közrejátszanak egyéb érzelmi döntések, politikai és társadalmi tényezők, például az orvosi ellátás vagy az oktatás színvonala.

Azok közül pedig, akik külföldön megtalálják a számításukat, egyre kevesebben tervezik a visszajövetelt, vagy a visszatérés időpontja egyre jobban kitolódik.

Az utánpótlás terén sem jobb a helyzet. Azok, akik mégis a műszaki pályát választják, ráadásul tehetségesnek is bizonyulnak, már az egyetemi éveik alatt, úgymond „lábon elkelnek”.

Az utóbbi évek tapasztalatai szerint ugyanis a fejlesztő cégek igyekeznek idejekorán biztosítani a szakember-utánpótlást. Már az oktatási időszak alatt megkeresik a legjobbakat, és bevonják őket a többnyire nemzetközi projektjeikbe.

Emiatt többen megelégszenek a hároméves alapképzéssel, ráadásul egy részük a diplomaosztó után az első adandó alkalommal külföldön kezdi építeni a karrierjét.

Behozható a külföldi bérelőny?

Mi az, amivel mégis legalább lassítható a kivándorlás, vagy itthon marasztalhatók a szakemberek? Pulay Gellért szerint a nemzetközi felmérések már nem egyértelműen igazolják a külföldi bérelőnyt.

A budapesti IT-fizetések vásárlóerő-paritáson – azaz ha az adott ország megélhetési költségeket is figyelembe vesszük – már versenyben vannak bizonyos nyugat-európai és amerikai piaci bérekkel.

Ráadásul a hazai lehetőségek is egyre versenyképesebbek. Még annak is egyre jobb lehetőségei vannak, akit a nyelvtanulás motivál a kimenetelben. Ez a tudás ugyanis a legnagyobb munkaerő-felvevőknek számító magyarországi multiknál vagy az exportra dolgozó hazai vállalatoknál is egyre inkább megszerezhető.

(Fotó: pixabay.com/Unsplash)

Share.

About Author

2 hozzászólás

  1. pályaelhagyó on

    Tényleg? Talán esélyt kellene adni a kezdőknek is, és nem maximális elvárásokat támasztani a felsőoktatást éppcsak elhagyóknak. A lépcsőfok az oktatás és a munkahely elvárásai között nagyon sok esetben túl magas. Európai szintű munkát magyar bérekért. Hajrá!

Leave A Reply