Hátrányos megkülönböztetés a határátkelőkkel szemben?

0

Megkezdte a Magyar Posta a választási értesítők kézbesítését. A magyar lakcímmel is rendelkező, de külföldön élő magyarok csak személyesen szavazhatnak, ami a szakértő szerint diszkriminatív.

Közel 8 millió választópolgárt tájékoztat a Nemzeti Választási Iroda ezekben a napokban arról, hogy szerepel-e az áprilisi országgyűlési választás névjegyzékében. Az értesítőt elvileg február 19-ig mindenkinek meg kell kapnia, a levélben szerepel a szavazókör címe, ahol április 8-án 6-tól 19 óráig leadhatjuk a voksunkat.

Természetesen lehet szavazni külföldről is, a Nemzeti Választási Irodánál eddig majdnem 350 ezer magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgár regisztrált, ők levélben szavazhatnak.

Külföldre költöznél, de nincs munkád? Válogass a Határátkelőn!

Azok a határátkelők viszont, akik megtartották magyar lakcímüket, csak személyesen, általában a legközelebbi külképviseleten szavazhatnak. A EuroNews által megkérdezett szakértő szerint ez hátrányos megkülönböztetés

„Könnyű belátni, hogy ez sokkal költségesebb, sokkal több idő, energia ráfordításával jár, mint az a kényelmes megoldás, hogy házhoz jön a szavazólap, melyet csak a sarki postán kell kitöltve feladni” – vélte a Political Capital elemzője.

László Róbert szerint a személyes szavazás akár a választás végeredményére is hatással lehet, hiszen így a több százezer külföldön dolgozó magyarból várhatóan csak tíz-húszezer szavaz majd.

(Az érvelést azért annyiban érdemes árnyalni, hogy aki levélben szavaz, az csak pártlistára adhatja le a voksát, míg a személyesen szavazó, magyarországi lakcímmel rendelkezők listára és jelöltre egyaránt, tehát ilyen értelemben az ő szavazatuk „többet ér”. Igaz, jóval több kényelmetlenséggel is jár leadni azt.)

Propaganda

Share.

About Author

Leave A Reply