Határátkelőként Németországban: „Most senki sem néz turistának”

0

Sehol sem volt könnyű az elmúlt egy évet átvészelni (és jó lenne hinni, hogy már kifelé megyünk ebből az egészből), de a külföldön élőknek talán még nehezebb volt, hiszen sokan nem tudták meglátogatni a családot, a barátokat.

Ráadásul ezek mellett sokak életét jellemezte az aggodalom, az unalom, a magány, esetleg a pénzügyi nehézségek – szóval senkinek sem volt könnyű az elmúlt egy év, de azért akadtak és akadnak benne pozitívumok is.

A német Local ott élő külföldiek tapasztalatait gyűjtötte össze, elsősorban a pozitívumokra koncentrálva, és a helyzet az, hogy azért akadt ezekből is, kezdve a környék felfedezésétől a német nyelv alaposabb elsajátításán is egészen meglepő dolgokig.

Rögtön kezdjük is egy utóbbival, amit a San Franciscóban született, most Berlinben élő Rob Ruetsch tapasztalt meg.

„Az emberek már nem tartanak turistának, amikor meghallják az akcentusom, és többet beszélnem hozzám németül. A konyhanémetem nagyon sokat javult” – mesélte a 47 éves férfi.

Felfedezések és beilleszkedés

Mások elsősorban azt emelték ki (kissé talán meglepő módon), hogy a home office következtében javult a munka – magánélet egyensúly, és sokak örültek annak, hogy többet lehetnek otthon.

„Én rengeteg repültem (minden második héten), amit az életstílusom lényegének tekintettem. A járvány alatt aztán rájöttem, hogy messze nem olyan fontos nekem, mint korábban gondoltam volna” – mondta a szintén Berlinben élő Sid Shukla.

Az új-zélandi, de most Düsseldorfban élő Scott Winnard azt emelte ki, hogy mivel nehéz elhagyni az országot, elkezdte felfedezni Németországot és a környezetét és sokkal jobban be tudott illeszkedni a környezetébe.

Akadt olyan is, aki a németek hozzáállását dicsérte, például azt, hogy az emberek viszonylag fegyelmezetten hordták és hordják a maszkot és nem csinálnak belőle különösebb problémát nyilvános helyeken, tisztelik egymást és megtartják a szükséges távolságot.

Támogatások és erős gazdaság

Nyilván nem lehet kihagyni az anyagiakat sem, többen említették, mennyire pozitívan élték meg a német szövetségi kormány és a tartományok segítőkészségét és programjait.

A Hamburgban élő Dolan azt emelte ki, hogy ugyan ők nem tudták kihasználni, de nagyra értékeli, hogy a kormány mennyire jól állt a betegszabadságok kérdéséhez, amikor az óvodáknak be kellett zárniuk.

„Unalmas és már jó ideje nem hagytuk el a környéket. De nem érzem úgy, hogy elfeledkeztek volna rólam” – mondta, hozzátéve, hogy türelmesen megvárja, amíg beoltják.

A munkaerőpiac stabilitásáról beszélt a mexikói Yazmin Solingenből. Ő például meg tudta tartani a munkáját és noha a férje cége elég nehéz időket élt meg, még akkor sem kerültek pénzzavarba, amikor a párjának részmunkaidőbe kellett menni.

Olyannyira nem, hogy ez alatt az idő alatt a férje több állásinterjún is részt vett és végül még jobb munkája lett, mint korábban volt.

A német járványkezelés

Ez egy nagyon érdekes kérdés, hiszen külföldiként az ember nyilván hasonlítgatja a saját hazája és Németország hozzáállását és intézkedéseit. Így noha a német kormányt elég sok kritika érte országon belül, több határátkelő is pozitívan értékelte azt.

„Nagyon kiegyensúlyozott volt a helyzet, legalábbis novemberig, összehasonlítva a hazámmal, Izraelle. Különösen az oktatás esetében. Nagyon hálás vagyok, hogy itt vagyunk” – vélekedett például a Göttingenben élő Noa.

A Frankfurtban élő román Cristina azt emelte ki, hogy Németországban a lezárások nem voltak olyan szigorúak, mint máshol.

„Itt tavaly a lezárás idején is kimehettünk a szabadba, kicsit élvezhettük a napot, igaz, csak egyetlen, másik háztartásban élő emberrel, de még mindig szabadon” – mondta.

A brazil Flavia szerint a hazájához képest a német helyzet jobb: „Kimehetünk sétálni, a pénzügyi problémákban segítséget kapunk a kormánytól, szóval próbáljuk a poharat félig telinek látni”.

El kell fogadnod választott országod értékeit?

(Fotó: pixabay.com/CC0 Public Domain)

Share.

About Author

Leave A Reply