A határátkelők és az Orbán-rendszer

0

Meglehetősen pesszimistán látja a demokráciák jövőjét az amerikai Foreign Affairs című szaklap legfrissebb számában írt cikkében Ivan Krastev bolgár politológus. A szerző szerint a magyar határátkelőknek komoly szerepük van abban, hogy az ország ott tart, ahol.

Ivan Krastev bolgár politológus szerint ugyanis a populista erők elmúlt években lezajlott megerősödéséhez az is kellett, hogy rengeteg fiatal hagyja el Kelet-Európát.

A szakember szerint már az 1989-es rendszerváltást követően is elsőként azok költöztek Nyugatra, akik nem akarták kivárni, hogy javuljon a helyzet a saját országukban.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

A kivándorlás pedig felgyorsította a népességfogyást, hiszen a Brexit-szavazás évében már csak Nagy-Britanniában nagyjából egymillió lengyel élt, míg Magyarországról a lakosság közel 3 százaléka költözött külföldre 2008 óta.

A nacionalista populisták sikerét pedig éppen az hozta meg, hogy a fiatalok tömeges kivándorlása és a tömeges bevándorlástól való félelem pánikot okozott – írja összefoglalójában a 444.hu.

Ami azért is probléma, mert Ivan Krastev szerint éppen azok a fiatalok mentek el, akik a liberális demokrácia védelmezői lehettek volna, ám az ő hiányukban ez a szerep egyre inkább olyan külső szereplőkre hárult, mint az Európai Unió vagy az Egyesült Államok.

Levél Orbán Viktornak: ezért lépek le Magyarországról

Share.

About Author

Leave A Reply