Határátkelő jelöltek az EP-választásokon

0

Napok kérdése és szavazhatunk az Európai Parlament leendő tagjaira (mindenki menjen és szavazzon, sok múlik rajta!), akik között most csupán négy olyan politikus van, akiket országukon kívül választottak meg. Idén várhatóan már több lesz.

A volt görög pénzügyminiszter, Janusz Varofakisz is indul például az európai parlamenti választásokon – de Németországban. Az olasz Sandro Gozi Matteo Renzi baloldali kormányában volt államtitkár, most viszont a francia elnök, Emmanuel Macron pártjához csatlakozott.

„Nem lehet európai demokrácia, ha nincsenek európai transznacionális politikai erők. Hat olyan európai állampolgár jelöltünk van, akik nem franciák, hanem más nemzetiségűek. Ez valóban a határok nélküli politika eszméjét valósítja meg” – mondja Sandro Gozi a EuroNewsnak.

Akadnak egészen érdekes jelöltek is, például a francia Brexit-főtárgyaló, Michel Barnier fia, Nicolas. Ő például a belga kormányzó liberális párt színeiben indul, más kérdés, hogy miként sikerül majd meggyőzni az őt alig ismerő belga szavazókat. (A vezetéknév nyilván segít majd…)

„Természetesen francia vagyok, de hazafiság és európaiság nem két összeegyeztethetetlen fogalom. Ne feledjük, hogy az uniós választásokon való szavazás során inkább egy projektre, mint személy szavazunk. Ami a vezetéknevemet illeti: én vagyok én és apám az apám” – fogalmazott ezzel kapcsolatban Nicolas Barnier.

Ha az EU-ban élsz és van mobilod, akkor örülni fogsz

Share.

About Author

Leave A Reply