Hatalmas változás jön a német lakbérekben

0

Megelégelték az elszállni készülő lakbérárakat a német politikusok, így a parlament alsóháza, a Bundestag elfogadta a lakbérek emelkedésének visszafogását célzó jogszabályt.

A most elfogadott (és a Bundesrat által várhatóan a hónap végén szentesített, így áprilistól életbe lépő) szabály szerint a tulajdonos vagy ingatlankezelő bérlőváltáskor legfeljebb 10 százalékkal emelheti a kezdeti bérleti díjat a körzetben jellemző átlagos lakbér fölé.

Mindez azokon a területeken érvényes, amelyeken az átlagosnál jobban emelkednek a lakbérek, vagy ahol kevés a bérlakás. Ezeket a területeket a tartományi kormányok jelölik majd ki.

A szövetségi kormány szerint a 21 millió bérlakás egyötöde található ilyen régióban. Az új törvény évente 400 ezer bérlőnek könnyíti majd meg (és teszi olcsóbbá) az életét.

A lakbérféket a szociáldemokrata párt (SPD) ígérte meg még a 2013-mas választási kampányban, de akadt némi koalíciós feszültség belőle, mert a konzervatív CDU/CSU pártszövetség az ingatlanpiaci beruházásokat féltette az elképzeléstől (éppen ezért a szabály a tavaly október 1. után átadott és a teljesen felújított bérlakásokra nem is vonatkozik majd.

A lakhatási költségek emelkedése azért jelent gondot, mert (szemben például Magyarországgal), Németországban az emberek igen jelentős része bérelt ingatlanban lakik.

A kezdeti díjat most még csak a piac szabályozza, így nem egyszer előfordul, hogy az új bérlőnek sokkal többet kell fizetnie, mint amennyit a kiköltöző fizetett – emlékeztet az MTI.

A lakásbérlők érdekvédelmi szervezete (DMB) szerint ez a különbség például Berlinben és Münchenben 20 százalék, Münsterben 34 százalék, Regensburgban 36 százalék.

Share.

About Author

Leave A Reply