Hatalmas tömegtüntetés volt a Brexit ellen

1

Nagyon-nagyon régen nem volt akkora tömegtüntetés az Egyesült Királyságban, mint szombaton Londonban, ahol egyes becslések szerint közel 700 ezer (nem tévedés: hétszázezer!) ember tüntetett a Brexit ellen, illetve egy újabb népszavazás kiírásáért.

Jellemző a méretekre, hogy míg a tömeg a szervezők szerint nagyjából 700 eze fős lehetett, addig a Scotland Yard (a londoni rendőrség) szóvivője megbecsülni sem tudta a résztvevők létszámát.

A megmozdulást a People’s Vote (A nép szavazata) nevű, tavasszal alakult, közéleti személyiségeket, politikusokat, üzleti vezetőket tömörítő kampánycsoport szervezte.

A People’s Vote júniusban, az EU-tagságról tartott népszavazás második évfordulóján már tartott egy tömegdemonstrációt, amelyen hozzávetőleg százezren vettek részt – emlékeztetett az MTI.

A menet a Hyde Park keleti szélénél húzódó elegáns sugárúton, a Park Lane-en gyülekezett, és innen vonult át a parlament előtti térre, érintve a miniszterelnöki rezidenciának otthont nyújtó kis utcát, a Downing Streetet is.

KÜLFÖLDI MUNKALEHETŐSÉGEK A HATÁRÁTKELŐN

A menetet London polgármestere vezette. Sadiq Khan beszédet is mondott, amiben arról beszélt, hogy a megmozdulás a jövőért szól, azokért a fiatalokért, akiknek hangja a 2016-os népszavazáson – amelyen a kilépésre voksolók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe – nem hallatszott.

A munkáspárti polgármester szerint Theresa May konzervatív párti miniszterelnöknek nincs felhatalmazása arra, hogy szerencsejátékot űzzön a fiatal generáció jövőjével.

Sadiq Khan hozzátette: a népszavazáson sem voksolt senki arra, hogy elszegényedjen, sem arra, hogy kockára tegye például a külföldi EU-országokból érkezett szakemberek tízezreit foglalkoztató állami egészségügyi ellátórendszer (NHS) működőképességét.

Sadiq Khan azzal érvelt egy újabb népszavazás mellett, hogy a Brexit-folyamat eddigi két éve alatt világossá vált, hogy Nagy-Britannia most már csak egy rossz kilépési megállapodás, vagy a megállapodás nélküli kilépés között választhat.

Ugyanezt követelte a minap Tony Blair volt munkáspárti miniszterelnök, valamint Sir Nick Clegg egykori liberális demokrata és Lord Michael Heseltine volt konzervatív párti miniszterelnök-helyettes is több európai napilapban és a The Guardian című baloldali brit újságban megjelent közös cikkében.

A három egykori politikus úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi konzervatív párti brit kormány képtelen felfogni a Brexit várható gazdasági árát, a Brexit szószólói pedig továbbra is „a tagadás fantáziavilágában élnek”.

A brit kormány jelen állás szerint mereven elzárkózik bármiféle újabb népszavazás lehetőségétől.

Magyar süti a legjobb brit kenyeret

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. Horváth Valika on

    Magyar szakorvosok keresésében kerek segítséget !
    Hol tudom meg találni ezekről szoló adatokat?
    DA9 es környéke….Kent megye.

Leave A Reply