Hatalmas összeget utaltak haza tavaly a magyar határátkelők

1

Régi vita, hogy mennyi pénzt is utalnak haza évről évre a külföldön élő magyarok. Most egy újabb adat látott napvilágot, ami valószínűleg elég közel állhat a valósághoz.

Az Eurostat jelentésében ugyanis az áll, hogy tavaly 854 millió eurót (azaz több mint 270 milliárd forintot) utaltak haza a tartósan külföldön élő magyarok. (Ebbe ugye nincsenek benne például az Ausztriába, Németországba ingázók.)

Korábban az MNB fizetési mérlegre vonatkozó adataiban majdnem 3,5 milliárd euró (több mint 1000 milliárd forint) munkavállalói jövedelem szerepelt, ami elképzelhetetlenül magas összeg, ki is derült, hogy ez a kint élők által megkeresett összeg és nem a hazautalt.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

A másik véglet a Hitelintézeti Szemlében megjelent tanulmány, mely kikérdezéses alapon kiindulva 38 milliárd forint írt, ami viszont nagyon kevés.

Az Eurostat adatai a kettő között helyezkednek el, hiszen a 854 millió eurónyi hazautalás mellett 99 millió eurónyi kifelé irányuló pénzmozgás is szerepel, azaz az egyenleg 755 millió euró – és ez tűnik a leginkább reálisnak is.

Az összeg nagy része, 808 millió euró valamelyik EU-tagországból érkezik, érdekes módon a kifizetések esetében a 99 millió euróból 56 millió megy csak az Európai Unión belülre – írta a Portfolió.

Ami érdekes, hogy a legtöbbet Portugáliába utalnak haza a külföldön élők (3,5 milliárd euró pluszról van szó), igaz, ezután már a kelet-európai tagállamok következnek a lengyelekkel és a románokkal az élen. Ami igazán érdekes, hogy Csehországnak már egyenesen hiánya van ezen a téren.

Valósággá válhat a hatmilliós Magyarország

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. helikopter on

    Én kb. 500 000 főt külföldön dolgozóval számolok ( kb. 100 000 határmenti ingázót /szezonmunkást is ideértve.) Az fejenként 540 000Ft. Kevésnek tűnik…

Leave A Reply