Hatalmas béremeléssel az elvándorlás ellen

0

Hatalmas béremelést hajt végre Románia, hogy megfékezze az elvándorlást. A sürgősségi rendelet szerint kétlépcsős közalkalmazotti bérkiigazítás lesz, ami 650 ezer munkavállalót érint.

Dragos Pislaru munkaügyi miniszter bejelentése szerint a döntés a romániai közalkalmazottak több mint felének jelent béremelést: a korrekció első ütemét augusztustól, a másodikat 2017 decemberétől léptetik életbe.

A rendelet egyik célja, hogy megfékezze az orvosok és ápolók ezreinek elvándorlását, ennek érdekében a legjelentősebb béremelések az egészségügyben lesznek – közölte az MTI szerint a tárcavezető.

Elindult a Határátkelő Instagram-oldala, gyere és kövesd te is!

Az egészségügyben nemcsak az egyes munkahelyeken, hanem a teljes ágazatban a legjobban kereső alkalmazott bérszintjére emelik a vele azonos munkakörben dolgozó, azonos tapasztalattal rendelkező munkavállalók bérét.

A másik kedvezményezett terület a központi közigazgatás: megszüntetik a minisztériumok közötti bérkülönbségeket, és valamennyi minisztériumi alkalmazott bérét a kormány főtitkárságán vele azonos beosztásban dolgozó alkalmazott bérszintjének 70 százalékára emelik.

A miniszter szerint a sürgősségi rendelet hatályba lépése idén 870 millió lejes (60 milliárd forint), 2017-ben pedig 2,3 milliárd lejes (158,5 milliárd forint) költségvetési többletkiadással jár.

Hazavágja az erdélyi kisvárosokat az elvándorlás

Share.

About Author

Leave A Reply