Hat spanyol szokás, amit jó, ha ismersz

0

Mint minden nagy ország esetében, így Spanyolországban is nehéz egységes szokásrendszerről beszélni, hiszen másképp élnek az emberek mondjuk Baszkföldön és másként az ország déli csücskében (a baszkoktól ezúton is elnézést a „lespanyolozásért”). Ezzel együtt is vannak olyan szokások, melyeket nem árt tudni, ha az ember ott él vagy csak oda utazik. Sojourner az előbbi csoportba tartozik, ő szedett össze hat, számára érdekes szokást.

1. Könyörögni kell a számláért

A borravaló nem kifejezetten elterjedt Spanyolország nagy részében, aminek az egyik következménye, hogy simán elüldögélhetünk az étteremben anélkül, hogy a pincérek vagy a személyzet más tagja túlzott figyelmével tüntetne ki, ami kulturálisan és társadalmilag elfogadott dolog. Fizetéskor jó észben tartani, hogy a számla végösszegének elosztása sem megszokott. Szóval nem baj, ha az embernél van apró.

2. A „bote”

A „bote” inkább Spanyolország északi részén elterjedt és erősen kapcsolódik az előző ponthoz. Egyfajta közös kassza ez, amit a baráti társaság tagjai jellemzően a közös esti szórakozás előtt dobnak össze és célja éppen az, hogy ne kelljen utána a számla elosztásával vacakolni.

Előzetesen kell tehát megállapodni arról, ki mennyit tesz bele, a közös kasszát pedig egyvalaki kezeli. Nyilván illik észben tartani, mennyit adtunk be, hogy ne költekezzünk túl.

3. Ha megemlítenek előtted egy eseményt, meg is vagy hívva

Újabb sajátosság, hogy nem sokat vacakolnak a formális meghívással, azaz ha előtted beszélnek egy találkáról, akkor arra te is automatikusan meg vagy hívva. Olyannyira, hogy azon sem érdemes meglepődni, hogy e társasági szabály ismeretének híján ha nem jelensz meg, simán megkérdezik, miért nem mentél – hiszen meghívtak (esetleg úgy, hogy észre sem vetted).

Természetesen szó sincs arról, hogy ne lennének formális események, szabályos meghívásokkal, de ha szeretnénk beilleszkedni, akkor Sojourner szerint meg kell tanulni a sorok közt olvasni.

4. A „sobremesa”

A „sobremesa” (szó szerint „az asztalon”) nem más, mint az a szokás, amikor egy húzósabb étkezés után a társaság az asztalnál maradva beszélget, emészt és relaxál.

A sobremesa akár órákig eltarthat, hiszen a spanyolok szeretik a társaságot, ellenben nem azok a kapkodós fajta. A sobremesa után még simán el lehet menni egy bárba, kávézóba vagy hétvégén egy klubba szórakozni.

5. „Ya” – mint a helyiek

Ha szeretnéd, ha összetévesztenének a helyiekkel (persze nem fognak), annak legegyszerűbb módja, ha a legtöbb egy-két szavas mondat elé egyszerűen odavarrod, hogy „ya”.

Így születik meg a

Ya vale (Elég)!

Ya te digo (Rendben)!

Ya caigo (Fogtam)!

Anda ya (Ugyan már)!

Ez a „ya” mélyen beleivódott a spanyol kultúrába, elsősorban barátok és munkatársak között, csakúgy, mint a „vale” és a „venga”, melyek az „adios” mellett búcsúzáskor használatosak.

6. Lassan járj

A spanyolok nem feltétlenül teszik hozzá, hogy tovább érsz, mert nem ez a cél, egyszerűen csak nem szeretnek sietni. Amit ebben a XXI. századi rohanásban nem is olyan egyszerű megérteni és alkalmazkodni hozzá, de ha sikerül, akkor szerintem megéri. Teljesen más élet.

Náray Tamás és a határátkelés

(Fotó: pixabay.com/Life-Of-Pix)

Share.

About Author

Leave A Reply