Hát ezek hülyék!

0

A címben idézett kifakadás egy Angliába frissen érkező magyar ezermester szájából hangzott el, amikor meglátta, hogy a falon kívül fut egy műanyagcsatornában a vezeték. Nos, érik ilyesmi kultúrsokkok az embert, amikor külföldre költözve beköltözik az első lakásába. A kérdés persze az, hogy tényleg hülyék, vagy egyszerűen csak másképp csinálják?

A múltkori, rendkívül népszerű kanadai építkezős posztból kiindulva ezúttal kicsit az amerikai és az angliai építkezési módokat járjuk körbe, miközben majd az is kiderül, hogyan jön ide Jimmy Page és Robbie Williams marakodása.

Építkezés amerikai módra

Az Egyesült Államokban az Európából érkező számára a legnagyobb meglepetés az lehet, hogy a legtöbb ház fából épült és nem ugranak el a gipszkarton használata elől sem.

Éppen ezért gyorsan is építkeznek, Kaliforniában például az időjárás miatt egyszerűbb a könnyebb szerkezet, másfelől a földrengések veszélye miatt sem mindegy, hogy egy épületnek lehet-e valamennyi mozgása.

Ráadásul emiatt az átalakítások is sokkal egyszerűbbek, mint például Magyarországon, azaz aki kicsit ügyesebb, akár maga is nekiállhat. Olyannyira, hogy akár napok alatt újjá lehet varázsolni mondjuk egy fürdőszobát – mesélte Los Angelesből Tamás, hozzátéve, hogy ez a hozzáállás fontos része az ottani építkezési kultúrának.

Ami a tartósságot illeti, a faanyagokat alaposan lekezelik, de azért 30 évnél sokkal hosszabb időre nem nagyon lehet velük tervezni Tamás szerint. Viszont éppen ezért szívfájdalom nélkül dózerolnak le régebbi házakat és építenek helyükre újabbakat.

„Nyilván ahol pénz is van (Beverly Hills, Santa Monica) ott ez még könnyebben és gyorsabban megy, fél év alatt a semmiből születnek meg és újra házak melléképületekkel” – tette hozzá Tamás.

Mi a helyzet az angolokkal?

A ház, amiben Bandosz lakik, annyiban klasszikus angol, hogy toldozgatott-foldozgatott. A régi, akkoriban egy család által lakott házakból sok helyen alakítottak ki 4-5 lakást.

„Így aztán hallgathatom a mellettem lévő ikerkislányok kedves éneklését, amikor anyukájuk fürödni viszi őket, vagy a fölöttem lévő tisztaságmániás srácot, amint este 10-kor (majd a biztonság kedvéért másnap reggel ismét) porszívózik” – mesélte.

„London egy kutya-macska dolog. Az ember egy ideig nagyon szereti, aztán nagyon megutálja, majd ismét megszereti… Akkor éppen nagyon élveztem, hogy itt élek, amikor kijött a nagybátyám a családjával. Ő igazi ezermester, egy gyakorlatias pasi. Megállt, nagyot nézett, majd azt mondta: Hát ezek hülyék! Hát ez hogyan létezhet? A falon kívül fut a műanyag cső?’ Teljesen le volt hidalva, látszott rajta, hogy az itt látottak otthon nem nagyon mennének át” – tette hozzá Bandosz.

Angliában kétféle ház van, az egyiket Viktória korabelinek nevezik, de jellemzően a régebbi építésű téglaházakat értik alatta. Emellett van a purpose built, ami magyarra lefordítva elég röhejesen hangzik, hiszen szó szerint azt jelenti, hogy céllal épült – kíváncsi lennék, melyik ház nem épült céllal…

Jogi bonyodalmak itt és ott

London egyik elegáns negyedében, a Holland Parknál él Jimmy Page, a Led Zeppelin egykori legendás gitárosa, akinek nem más a szomszédja, mint az énekes Robbie Williams.

Előbbiről azt kell tudni, hogy nagyon lelkes városvédő (a brit Ráday Mihály…), éppen ezért hatalmas elszántsággal óvja a saját, műemléki védettségű házát is. Ellentétben szomszédjával, Robbie Williamsszel, aki viszont évek óta szeretne az alagsorba medencét építeni.

Emiatt hatalmas harc dúl a két zenész között, az énekes néha Black Sabbath-tal támad, mert pontosan tudja, hogy Jimmy Page gyűlöli…

A lényeg azonban nem is ez, hanem hogy a brit törvények szerint szétválasztható a ház (azaz az építmény) és a föld (amin áll) tulajdonjoga. Így fordulhat elő, hogy valaki megvehet egy házat úgy, hogy nem az övé a telek (ekkor leaseholder vagy), az a freeholderé, aki ezért valami minimális összeget évente beszed mindenkitől. Utóbbi esetben ráadásul alig pár család kezében van London egy jelentős része.

Természetesen meg lehet próbálni kivásárolni a jogot, de az már húzósabb összeg, addig viszont akár beleszólhatnak abba is, hogy miként alakítod át a házad, vagy hogy építhetsz-e medencét… Ebből igen kemény perek jöhetnek össze.

Amerikában mindez úgy néz ki, hogy Los Angeles környékén elég sok olaj van a föld alatt. Viszont bizonyos helyeken a telket borító föld felső rétege egy bizonyos szintig a tied, de nem lehet például lefurkálni a mélybe olajat keresni, mert az már állami tulajdon, amit akár ki is sajátíthat, nyilván némi kártérítésért cserében. (Ha valaki esetleg tudja, mi a magyarországi gyakorlat, megírhatná, engem speciel nagyon érdekelne.)

Ennél nagyobb gondot jelent, hogy sokan a hegy oldalába építkeznek, de úgy, hogy a ház kilóg a sziklából, márpedig egy nagyobb esőzésnél ez kifejezetten veszélyes. Néhány éve elő is fordult, hogy egy kanyonban egy teljes ház leszánkázott.

Hogy minderre miként lehet engedélyt kapni, illetve hogy mi volt a legfurcsább a kiköltözéskor – mindez kiderül a Los Angeles-London-Budapest podcast legfrissebb adásából.

A sorozat korábbi adásait itt hallgathatod meg, és fel is iratkozhatsz a Határátkelő YouTube-csatornájára. (Mi több, iratkozz is fel!) Ha inkább letöltenéd a podcastot, akkor azt például ezzel a programmal teheted meg.

 

Így laknak a kanadaiak

Share.

About Author

Leave A Reply