Hasznos tippek Írországba utazóknak

0

Írország igazán izgalmas hely tudatosan nézelődni, cél nélkül elindulni, valamibe belefutni, vagy csak úgy simán semmit sem tenni, szóval minden téren ideális – derül ki a Kelta Vándor blogról, ahol mindjárt jó pár tippet is adnak az országba látogatóknak, vagy az azt tervezgető érdeklődőknek.

1. Az útikönyvek által ajánlott látnivalók listája mellett tervezz be néhány rendhagyó, nem annyira ismert látnivalót is az útvonaladra! Dublin önmagában is izgalmas hely pár napra, de ha már valaki a szigetre látogat, nem olyan nagyok a távolságok, hogy ne lenne érdemes 1-2 vidéki nevezetességet is beletenni a programba.

2. Tájékozódj előre, tervezd be az útvonaladba a prioritásaidat, hogy mindenre legyen időd, amit semmiképpen nem szeretnél kihagyni! Mindent, ami igazán érdekel a szigeten.

Utazás közben pedig légy nyitott a szembejövő újdonságokra és spontán lehetőségekre. Írország tele van eldugott kastély- és várromokkal, tündérerődökkel, elhagyott temetőkkel, kelta kőkeresztekkel, sok száz éves kerek tornyokkal, érdekesebbnél érdekesebb misztikus helyekkel és ókeresztény romokkal.

3. Akiben van bármi félsz is a jobbkormányos vezetéstől, az bérléskor kérjen inkább egy automata kocsit. A kis, kanyargós egysávos vidéki utakon amúgy teljesen mindegy lesz, melyik oldalon van a kormány.

A baloldali vezetést meg pár óra, max. félnap alatt simán megszokja az ember. Autóbérléskor nincs sem időbeli, sem térbeli megkötés, és a szigetet leginkább így érdemes – saját ritmus és érdeklődési kör szerint – felfedezni.

Külföldre mennél dolgozni? Már kint élsz, de munkát keresel? Válogass közel ezer (1000!!) álláshirdetés közül a Határátkelőn!  Ha nem csak turistának mennél Írországba, hanem akár dolgozni, akkor itt válogathatsz az ajánlatok között.

4. Eső és szél ne tartson vissza semmitől! Ahogy a mondás tartja: „ha nem tetszik az ír időjárás, várj 5 percet!”, szóval kár lenne a legszebb napot múzeumokban vagy a szállodai szobában heverészve eltölteni csak azért, mert reggel éppen felhős volt az ég, mikor kinéztél az ablakon.

Az eső a legtöbbször olyan hamar elmegy, ahogy jött… néha úgy tűnik, mindjárt leszakad az ég, és az egészből nem lesz semmi!

5. Szállásnak, ha teheted, válassz helyi BB-ket. A hostellel sokszor egy árban van és bőséges reggeli van az árban. Kedves a vendéglátás, és segítenek a helyi tájékozódásban, aktuális lehetőségekben a helyi programokkal is. Az általában egyszerű, de tiszta és komfortos panziókban, hostelekben minden alapvető szolgáltatást megtalálsz.

6. Aki családdal és gyerekekkel utazik, feltétlenül figyeljen a belépőknél a kedvezményekre. Családosoknak szinte mindenhol extra lehetőségek vannak és lévén, hogy Írország híresen családcentrikus, ráadásul rengeteg a gyerek, sokszor alap, hogy családnak 2f+3 gy számít alapkonstrukciónak a 2+2 felállás helyett.

7. Semmiképpen se csodálkozz és legfőképp ne botránkozz meg, ha a helyiek már 8-10 fokban is egy szál pólóban flangálnak! Az ő hőérzékelésük lényegesen eltér egy mediterrán vagy kontinentális éghajlaton kondicionálódott emberétől. A sziget hőmérsékleti skálája egész évben 0-20 fok között, (pl Magyaro-on ugye ez valahol a -15-35 fokos sokkal szélesebb tartományban) mozog!

A teljes posztot még több és részletesebb tippel itt találjátok.

Share.

About Author

Leave A Reply