Hasítanak a szlovákok

0

Pörög a szlovák gazdaság, méghozzá nem is kicsit, mást ne mondjunk, hét év után most először ismét egyszámjegyű az országos munkanélküli mutató, igaz, éppen csak becsúsztak 10 százalék alá a 9,89 százalékkal.

Szlovákia szinte minden régiójában csökkent a munkanélküliek aránya, de a leszakadó régiók meghatározásához használt 18 százalékos határ felett még mindig hat járás található.

Marián Valentovič, a Szlovák Munkaügyi Központ vezérigazgatója bejelentette, valamennyi hátrányos helyzetű munkavállalói csoportban csökkenést regisztráltak, mind havi, mind évközi viszonylatban.

Mennyivel kereshetsz többet Szlovákiában?

Ami a munkanélküliség regionális megoszlását illeti, az eperjesi, a besztercebányai és a kassai megyékben a legkedvezőtlenebb a helyzet. Ezekben az országos átlag feletti, 14 százalék körüli értékeket mértek márciusban.

A járások tekintetében a negatív listát továbbra is Rimaszombat vezeti, csaknem 27 százalékkal. A legalacsonyabb, 4,5 százalékos a munkanélküliség a pozsonyi járásban.

A legalacsonyabb munkanélküliségű járásokban gyakorlatilag már most munkaerőhiány mutatkozik – jelenti az InfoRádió tudósítója. Így aztán nem csoda, hogy a szlovák cégek (illetve az ott gyárat nyitó nemzetközi nagyvállalatok) is előszeretettel próbálnak magukhoz csábítani magyar munkavállalókat.

Reisz András: ami itt van, azt nem vagyok képes megszokni

Share.

About Author

Leave A Reply