Háromszoros fizetéssel viszik Bécsbe a pesti buszvezetőket

0

Lassan nem lesz szakember, aki működtetné a budapesti tömegközlekedést, amelyben ráadásul sztrájkkal fenyegetőznek az elégedetlen munkavállalók. Nem csoda az emberhiány, Bécs elszippantja a szakembereket.

Az elmúlt hetekben elterjedt a budapesti buszvezetők között, hogy a bécsi tömegközlekedési vállalat, a Wiener Linien buszvezetőket keres az U4 metróvonal felújítása miatt forgalomba állított metrópótló buszokra.

Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke elmondta, hogy pár tucatnyi sofőr már korábban kiment Bécsbe. Néhányuk most visszajött, és a háttérben toboroz sofőröket a bécsi metrópótláshoz.

Három-négy éves szerződésről van szó, havi 2600 eurós fizetésről (ami az itteni 220 ezer forintos buszsofőrkeresetnek több mint háromszorosa), és akár szállásról is.

Nemes Gábor szerint ha a BKV nem tudja most kezelni a bérproblémát, sok buszvezető távozhat Bécsbe. Érthető, ha azt választják, itt tartunk, tette hozzá az Indexen.

Ausztriába mennél dolgozni? Egyetlen kattintásra rengeteg állásajánlat vár itt!

A kérdés tehát az: ki fogja vezetni Budapesten a metrópótló buszokat, ha a BKV sofőrjei inkább Bécsben dolgoznak majd, háromszoros bérért?

A bécsi metrópótló buszokkal kapcsolatban az Index megkereste a Wiener Linient is. Válaszuk szerint a bécsi 4-es metró (U4) felújítása 2014 óta tart. Tavaly januárban a szakasz nyugati részén volt rekonstrukció.

A lezárt szakaszon metrópótló buszok is közlekedtek, amelyeket egy bécsi magántársaság üzemeltetett. Az átalakítás csúcsidejében a buszok hárompercenként közlekedtek, és nagyon jól megoldották a feladatot.

A tervek szerint idén, az év elején két hétvégén végeznek munkálatokat a 4-es metró sínjein. A lezárt szakaszon a metrópótlást villamossal oldják meg, illetve az utasokat a közeli vonalakra és az S-Bahnra terelik.

A munkálatok folyamatosak a 4-es metrón és környékén, legnagyobb részük azonban nem befolyásolja a közösségi közlekedést. A következő nagyobb, metrópótlással járó szakaszlezárást a metrón 2019-re tervezik.

(Fotó: bkv.hu)

Share.

About Author

Leave A Reply