Három meglepő dolog Svájcból

0

Lehetne persze több is, és messze nem világmegváltó izgalmakra kell gondolni, de kétségtelen, hogy Zürichben (mert ennyit azért érdemes pontosítani a címen) azért akadnak magyar és nyugat-európai szemmel nézve érdekességek. Ezek közül jöjjön most három Bencének köszönhetően, aki a Velveten osztotta meg tapasztalatait.

Egy nő elmegy este futni egyedül az erdőbe

Merthogy Svájcban a legtöbbször egy olyan erdőben voltam futni, ami ugyan még Zürich közigazgatási határán belül esik, de több őz van benne, mint közvilágítás. Pontosabban fogalmazva: nincs benne közvilágítás egyáltalán. Szóval ha lemegy a nap, ebben az erdőben töksötét van. (…)

És igen, ilyenkor is vannak nők, akik sötétedéskor fogják, és egyedül elindulnak az erdőbe futni. Nem tudom, hogy ezt hányan mernék megtenni mondjuk egy Budapest határában fekvő erdőben, de persze biztosan vannak ilyen bátor hölgyek Magyarországon is, és kétségtelen, hogy még sose voltam sötétedéskor erdőben Budapest határában. (…)

Kisgyerek egyedül a trolin

Szombat este hétkor éppen mentünk be a belvárosba a fantasztikus dupláncsuklós trolival. Egy aranyos, szőke, kb. 8 éves kislány ült előttünk, egyedül. Na ehhez a látványhoz sincs hozzászokva az, aki Budapesten él. Az egyik megállónál a kislány leszállt, aztán vidáman sasszézva továbbindult.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

Egy héttel korábban péntek este 10-kor egy négyfős fiútársaság szállt fel a trolinkra, ők ránézésre 6 és 10 év között lehettek. Szintén felnőtt nélkül közlekedtek péntek éjszaka. (…)

Egyedül a teraszon

Rendeltem valamit az interneten, amire kaptam egy e-mailt, hogy kedden jön a küldemény. Hétfő este egész napos otthoni munka után kilépek az ajtón, hát ott van a csomag a küszöbön.

Ebben az a meglepő, hogy egyrészt egy nappal korábban megjött; másrészt a futár (UPS) nem csöngetett be, csak letette a csomagot és elment, a sorsára hagyva a küldeményt; harmadrészt a csomag valószínűleg órák óta ott volt a bejáratnál, és mégse nyúlt hozzá senki.

Merthogy olyan a teraszunk, hogy az utcáról közvetlenül, kerítés nélkül vezet fel hozzá pár lépcső. Ami a teraszunkon van, az olyan, mintha az utcán lenne. (…)

Természetesen Zürich sem tökéletes, bár az ember néha úgy érzi, hogy pl. közbiztonság szempontjából meglepően közel jár a reálisan elvárható ideálhoz. (…) Csak azt szeretném most mondani, hogy azért Budapestnél biztonságosabb város is van Nyugat-Európában.”

A teljes írást itt olvashatjátok el.

Svájc egy amatőr hibával

(Fotó: pixabay.com/Antranias)

Share.

About Author

Leave A Reply