A harag éve

0

Vajon mi köti össze a bevándorlás-ellenes Pegida támogatóit az összeesküvés-elméletek híveivel és az Alternative für Deutschland (AfD) erősen jobboldali konzervatív párt híveivel Németországban?

Érdekes elemzést találtam a Süddeutsche Zeitung online kiadásában Hannah Beitzer tollából, melyben a fenti kérdésre próbál választ találni, és sikerül is neki (más kérdés, hogy ezt mennyire fogadjuk el, de ezt majd ti elmondjátok).

A válasz pedig: a harag.

Harag a fősodorba tartozó politikai pártok, a politikusok és a mainstream média ellen. Harag, mert azt gondolják, a politikusok hazudnak, és megrövidítik az embereket, Merkel kancellár pedig nem áll ellen az Egyesült Államok érdekérvényesítésének.

Hannah Beitzer szerint tévedés lenne azt gondolni, hogy minden haragvó, elégedetlen ember buta náci lenne. Olyanok is akadnak köztük, akikkel bármikor le lehet ülni békésen beszélgetni egy pohár bor mellett mondjuk a bioüzletek előnyeiről.

Az emberek egy része úgy érzi, egy (politikusokból és a médiában dolgozókból álló) autokrata elit uralkodik Németországban, akiket nem érdekel az emberek véleménye, és csak a saját érdekeiket nézik.

Felmérések azt is bizonyítják, hogy ez a harag immár egészen mélyre benyúlik a társadalom eddig elérhetetlennek hitt részéig. (Az elemzés egészét ide kattintva olvashatjátok el.)

Share.

About Author

Leave A Reply