Hány magyar él Németországban?

0

Az ilyen kérdésekre mindig nagyon nehéz válaszolni, hiszen nincsen pontos nyilvántartás, még a precíz németek esetében is elég nehézkes a dolog. A német statisztika ugyanis csak az idegen állampolgárságúakat tartja nyilván (a szigorú lakcímbejelentési rendszernek köszönhetően elég nagy pontossággal), a származásra vonatkozóan viszont csak becslések vannak. A Pangea blog azonban nekiállt és matekozni kezdett.

Míg 2001-ben nagyjából 56 ezer (német állampolgársággal nem rendelkező) magyar állampolgár élt Németországban, ezzel a 26. helyen álltak a magyarok a külföldiek létszámsorrendjében, 15 évvel később, 2016. december 31-én már több mint 192 ezren, ami már a 11. helyet biztosította, ami elég tetemes növekmény.

2004 óta a magyarok számának növekedése egészen a 2015-ös migrációs krízisig sokkal jelentősebb volt, mint úgy általában a németországi külföldieké. A kivándorlás üteme viszont lassulni látszik: a 2013-as csúcsévet követően már csökkent a németországi magyarok számának bővülési üteme – bár még mindig igen jelentős, évi 10 ezer főt meghaladó a növekedés.

Közel 1000 külföldi (közte rengeteg német) állásajánlat vár a Határátkelőn!

Mindez két dologra utalhat:

– Valamivel csökkenhetett a kivándorlási kedv. (Vagy fogynak a németül beszélő, kivándorlásra képes és vállalkozó magyarok.)

– Valamivel nagyobb arányú visszavándorlásról is szó lehet. (Pl. vannak, akik csak magyarországi egzisztenciájuk megteremtésére szerették volna összegyűjteni a pénzt 2-4 év alatt. 2011 után már van, akinek sikerült.)

A Németországban élő magyarok száma nagyjából közepes ütemben változott, jópár nemzet (bolgár, román, lett, litván, szlovák) németországi közössége gyorsabban növekedett. A magyarok „későn ébredőek” voltak: szinte utolsóként kezdett jelentősen nőni a számuk 2010 körül.

1998 és 2016 között „megfiatalodott” a közösség, a gyerekeknek nemcsak a száma, de az aránya is nőtt, ami arra utal, hogy nemcsak fiatal munkavállalók, de teljes családok is kiköltöznek.

A legnagyobb, ma már 10 ezres magyar kolónia továbbra is Münchenben van, de igencsak megerősödött a München-Stuttgart tengely ezen belül pedig különösen a bajor és Baden-württembergi nagyvárosok tágabb körzetében lévő területek magyar lakossága.

Bár jellemzően szinte egész Németországban megnőtt a magyarok száma, ez legnagyobbrészt a délnémet térségek elővárosi, és vidéki területein volt kimagasló

Érdemes elolvasni a teljes posztot is, benne sok érdekes grafikonnal.

Külföldi állásajánlatok százai egyetlen kattintásra! Ne hagyd ki!

(Fotó: pixabay.com/flyupmike)

Share.

About Author

Leave A Reply