Hány ember kell egy új civilizációhoz?

0

A tudósok szerint a Marson mindössze 110 ember összehozhatna egy önellátó kolóniát. A Mars-expedíció és a bolygó „meghódítása” jó ideje nem csak a tudományos fantasztikus filmek témája. Elon Musk pedig már látványterveket is készíttetett a marsi kolóniáról.

Most a tudósok matematikai modellel számolták ki, hogy minimálisan hány ember kellene ahhoz, hogy a hódító kis társadalom fenn tudja majd tartani magát a vörös bolygón.

A 110 fő úgy jött ki, hogy számoltak a telepesek idejével, és az idővel, ami ahhoz szükséges, hogy kialakítsák azokat a körülményeket, amelyek a túlélést biztosítják.

Jean-Marc Salotti, a Bordeaux Institut Nationwide Polytechnique professzora úgy képzeli el, hogy a telepesek oxigénnel ellátott üvegburákban laknának, és leginkább mezőgazdasági tevékenységet folytatnának az önellátás érdekében. Ugyanakkor fel kellene használniuk a bolygó által biztosított természetes erőforrásokat is.

A tanulmány extrém helyzetekkel is számol, ha a kolónia kapcsolata valami miatt megszakad a Földdel, esetleg háború tör ki, vagy ha odáig jutnának a telepesek, hogy függetlenedni akarnak az anyabolygótól…

Azért ez még a jövő zenéje, bár belátható távolságban, hiszen a NASA tavaly bejelentette, hogy 2035-re már űrhajósokat küldene a Marsra. És persze nem csak a NASA és Elon Musk, hanem a világ más űrügynökségei is egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a bolygó iránt.

Az enyészet repülőtere

(Fotó: Getty)

Share.

About Author

Leave A Reply