Hamarosan mindent az arcunkkal és az ujjunkkal fizetünk

0

Leáldozik a PIN-kódok és a jelszavak korszakának, érkezik a sokkal biztonságosabb biometrikus technológia. Az ujjlenyomat, az arcszkenner, a hangazonosítás igazolja majd a felhasználót és teszi lehetővé számára a banki szolgáltatások használatát is.

Az Egyesült Királyságban csak tavaly 1 milliárd fontot tulajdonítottak el a kártyákról és bankszámlákról, a bűncselekmények minden tizedik állampolgárt érintették.

Az emberek nem csak a csalások miatt aggódnak, idegesítők a hosszas azonosítási procedúrák is. A kérdés persze az, gyökeresen új helyzetet teremt-e az új biometrikus technológia, vagy ez is csak egy újabb lépcsőfok a rablók és pandúrok örök háborújában?

Hamarosan milliószámra jönnek

A biometrikus technológia egyik úttörő cége az IDEX, melynek vezetője, Stan Swearingen nagyon optimista (naná…), úgy véli, egy-két éven belül ujjlenyomatolvasós kártyát használnak majd az egész Egyesült Királyságban és ez lehet a biztonságos megoldás az online vásárlásoknál is.

„Hiszek abban, hogy ez a jövő. Ha a biztonságot, a kényelmet és a felhasználói élményt vesszük tekintetbe, akkor hiszem, hogy ez jelenti a jövőt. A világon mindenhol kísérleteznek vele, már jövőre milliószámra állítunk majd be egységeket” – mondta a brit Independentnek.

Susana Lopes arcfelismerő-rendszerekkel foglalkozó termékmenedzser az Onfido identitás hitelesítéssel foglalkozó cégnél. Ő is egyetért Stan Swearingennel abban, hogy a technológia hamarosan széles körben elterjed.

„2020-ra a legtöbb, személyazonosítást igénylő kockázatos tranzakció valamilyen biometrikus azonosítással működik majd” – vélte.

Ellopható-e az ujjlenyomat?

Csakhogy ezeknek a módszereknek is megvannak a kockázatai, mert nem kizárt, hogy valamilyen módon az ujjlenyomatot is el lehet majd lopni. További nem csekély gond, hogy míg a PIN-kódot egyszerűen ki lehet cserélni, az ujjlenyomattal nagyon nem így van.

Stan Swearingen szerint ez igaz, csakhogy az ujjlenyomat ellopása már-már James Bond-i szintű összetett akciót igényelne a csalóktól.

De még ha nem is lopják el az ujjlenyomatunkat, a rendszernek akkor is lehetnek hátrányai – állította a gazdasági bűncselekményekkel foglalkozó NICE Actimize egyik szakértője.

„A biometrikának számos előnye van, de azért messze nem tökéletes. Hátránya lehet, hogy a kártyák drágábbak lesznek, aminek hatása lehet a működtetés költségeire is. Ráadásul az adatfelvétel is nehézkesebb, és nagy kockázatot jelent adatlopás és kibertámadás esetén” – hívta fel a figyelmet Omri Kletter.

„Egy nagy hátránya van a biometrika használatának. A biometrikus adatokat tároló szolgáltató legalább olyan értékes célpont lesz, mint a felhasználóneveket és a jelszókat tároló szerverek. Ha gyenge jelszót használok és feltörik, meg tudom változtatni, ha az ujjlenyomatomat törik fel, azzal semmit nem tudok csinálni” – erősítette meg az aggodalmakat a Kaspersky Lab adatbiztonsági kutatója, David Emm.

A biometrika tehát fontos lépés lehet a csalások elleni csatában, de naivitás lenne feltételezni, hogy azok végét jelentheti.

Marylin Monroe és a szereposztódívány

Share.

About Author

Leave A Reply