Hamarabb lehet magyar euró, mint gondolnád

2

Nagyjából úgy néz ki, leginkább politikai döntés, mikor lesz euró Magyarországon, legalábbis ha abból indulunk ki, hogy a gazdaságilag az ország készen áll a közös pénz bevezetésére.

Olyannyira, hogy akár 2019 végére vagy 2020 elejére is teljesítheti Magyarország az euró bevezetésének feltételeit. Magára a bevezetésre a 2021-22-es dátum lehetne reális, amennyiben megvan erre a politikai szándék – mondta az InfoRádiónak a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Intézetének tudományos segédmunkatársa.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

Szijártó Norbert szerint ugyanis Magyarország teljesíti az inflációs rátára, a hosszú távú kamatlábra, a közpénzügyi rendszerre, a költségvetési hiányra és az államadósságra vonatkozó kritériumokat. Egyetlen kivétel az árfolyamstabilitásra vonatkozó kitétel.

Az MTA munkatársa szerint a legkorábbi időpont az euró bevezetésre akár 2019 közepe, 2020 eleje is lehet.

„Magyarország vagy kimondja, hogy nem szeretne részt venni az eurózónában, és akkor elesik a konvergenciát segítő pénzektől, vagy azt mondja, hogy szeretne részt venni az eurózónában, akkor egy 2021-22-es bevezetés elképzelhető” – összegezte Szijártó Norbert.

Ki fizeti a legtöbb adót Európában?

(Fotó: pixabay.com/Astryd_MAD)

Share.

About Author

2 hozzászólás

  1. Ez politikai döntés mivel Mo-nak 15-20 évre lenne szüksége a belépéshez. politikai okokból Orbán nem akar belépni az Euró zónába.

  2. Mi lenne akkor ElTolcsy csodaiskoláival? És az alapítványokon keresztüli pénzkitalicskával?? Egy gyűrű mind felett! A pénztalicska mindenkinek parancsol.

Leave A Reply