Hajmeresztő ügyintézés magyar és francia módra

0

Ezúttal a Fromázs blog szerzője tapasztalta meg, milyen kihívásokat is jelent az ügyintézés Franciaországban és Magyarországon. Mit mondjak, egyik ország sem maga a Kánaán ilyen szempontból…

„Az a valóban kiborítóan időigényes és időrabló tevékenység, amit mostanában űztem, az igazából a magyar (és francia) társadalombiztosítási adminisztráció volt.

Az a helyzet ugyanis, hogy két EU-s tagállamban tilos egyszerre társadalombiztosítással rendelkezni, az egyiket le kell mondani. Én nagyon törvénytisztelő és szabálykövető kis állampolgár vagyok, ezért ebből sok bajom is szokott származni.

Komolyan mondom, időnként jobb a nemtörődömség, de én annyira ideges vagyok, ha valami nincs rendben elintézve, hogy aludni sem tudok tőle.

Magyar ügyintézés Franciaországból

Kiköltözésünk előtt először munkanélküli voltam, majd amikor a 3 hónap lejárt saját magam után fizettem a TB-met otthon. Most viszont, hogy Franciaországban bejelentett önálló vállalkozó lettem, kaptam hozzá francia társadalombiztosítást, így a magyart le kellett mondani.

Namármost, ezt külföldről intézni egy merő iszonyat. Még szerencse, hogy a húsvéti otthonlétünk alkalmával utánajártam, hogy mi a módja, de igazából mindenhol mindenki mást javasolt.

A NAV-nál is és az OEP-nél is. Végül, meglepetésemre az OEP emailben is elfogadta a magyar TB lezárását kérő nyomtatványomat (ezt sikerült is 15 napon belül elküldenem, ahogy kellett). Hurrá!

Viszont azzal nem számoltam, hogy a NAV és az OEP nem beszél egymással, adatot egymásnak nem ad át, ezért hiába is jelentkeztem ki az OEP-től, a NAV-tól is ki kell jelentkezni ezután.

Ez még nem is lett volna gond, mert egy meghatalmazással meg lehet kérni egy családtagot vagy egy kedves barátnőt, nade a NAV kéri az OEP-nél érkeztetett bejelentőlap (inkább kijelentőlap) EREDETI példányát. De ha az OEP velem emailben tárgyalt, akkor hogy tudok felmutatni egy eredetit? Sehogy. (sok-sok szomorú arc)

Újabb kör. Ismételten 2 példány OEP-es bejelentőlap kitölt, felbélyegzett borítékkal együtt anyukához hazaküld. Anyuka Pécsről sos postáz 2 eredeti példányt és felbélyegzett válaszborítékot az OEP-nek, hogy szíveskedjenek mihamarabb satöbbi, satöbbi.

Az adminisztráció áldozata (jómagam, a továbbiakban: AÁ) újabb emailt küld az OEP-hez, kérve, könyörögve, hogy egy eredeti példánnyal szánják meg. (elmagyarázva a T. hatóságnak a másik T. hatóság hivatalos ügyintézési módját.)

Az OEP rendes próbál lenni és kisebb-nagyobb várakozás után emailben SZKENNELVE elküld egy érkeztetett bejelentőlapot AÁ részére. AÁ örülni kezd, hátha ezzel is kijelentkezhet a NAV-nál. Nem így van, csüggedés és várakozás újraindul.

Az OEP több, mint egy hónap után a tényleges, sikeres kijelentkezés dátumától emailben értesíti AÁ-t, hogy feladta postai úton a kért eredeti példányt.

Itt tartok. Természetesen mind az OEP-nél, mind a NAV-nál a francia TB kezdetétől számított 15 napon belül kell lemondani a magyar TB-t, ez persze ezzel a folyamattal teljességgel lehetetlen külföldről intézve.

Talán, ha az ember épp Magyarországon vakációzik, és rászán egy pár munkanapot, hogy személyesen ad be és vesz át minden nyomtatványt, akkor belefér. De ha az ember külföldön él, akkor ez lehetetlen!!! (…)

A franciák sem gyengék

Azért a franciák sem piskóták, azt elmondhatom. Annyi mázlim van, hogy az egész francia társadalombiztosítási hercehurcát a férjem intézte nekem, így ezen örömök csak közvetve értek el hozzám.

Az történt ugyanis, hogy véletlenül egyszerre kettő TB számot kaptam, nagyjából egy időben és nem tudtuk eldönteni, hogy melyik a helyes. Itt ugyanis van arra lehetőség, hogy a feleség a férj társadalombiztosítása révén jogosult legyen orvosi ellátásra.

Ehhez az szükséges, hogy 3 hónapos franciaországi tartózkodásról bizonyítékot tudjon felmutatni az ember. Például egy villanyszámlát. Ennek leteltét kivártuk és kérvényeztük nekem is Ivo-n keresztül a francia TB-t.

De eközben, azaz a várakozás alatt (itt is hetekig, hónapokig lehet azért várni, hogy történjen valami) és bejelentkeztem önálló vállalkozónak, így a saját jogomon is járt nekem a TB.

Namost valahogy a két kérelem nem találkozott, így lett kettő számom. Most már tudjuk, hogy melyik a jó, de azért orvoshoz menni még mindig nem tudok, mert itt van egy bankkártya méretű kártya, ami a legutolsó lépés, és ezt én még nem kaptam meg.”

Szóval a hivatali ügyintézés azért sehol sem leányálom, maradjunk ennyiben. A teljes posztot itt találjátok.

Share.

About Author

Leave A Reply