„Ha a hazaköltözésre gondolok, egy érzés ural el”

0

A kivándorlás folyamata mindenkinél másképp zajlik, más és más okok állnak a döntés mögött. Nyilván a legtöbb esetben a gazdasági érvek a legerősebbek, de akadnak azért olyanok is, akik politikai okokból költöznek el.

Katalin már a 2000-es évek előtt is élt és dolgozott (au pairként) Londonban, majd visszatért Magyarországra, de nem érezte jól magát, nem tetszett neki az itteni légkör. Végül néhány éve gondolt egyet és Írországba költözött.

„Nálam a kiköltözéshez az utolsó lökést a Fidesz 2010-es győzelme adta meg, de ez messze nem az egyedüli kiváltó ok volt. A döntést rengeteg egyéb magánéleti, anyagi gond, az otthoni mentalitás egyre nehezebb elviselése, az évek során egyre fullasztóbb légkör kialakulása mind befolyásolta” – mesélte a Magyar Narancsnak.

Ami kifejezetten taszította, hogy a szakértelem, a tudás sokszor háttérbe szorult, emellett az is frusztrálta, hogy a szakmájukhoz nem értő emberekkel kellett dolgoznia.

Katalon szerint Magyarországon is jó állása volt, a munkája miatt sokat tudott utazni, de amikor hazatért, mindig azt érezte, hogy fullasztja a légkör, „és nem csak a politika miatt”.

KÜLFÖLDRE MENNÉL DOLGOZNI? KERESS ÁLLÁST ITT!

Végül 2010 után elkezdett angliai, később pedig írországi állásokra pályázni, több száz helyre elküldte az önéletrajzát, de csak nagyon kevés helyről jeleztek neki vissza.

Állás nélkül viszont semmiképp sem akart belevágni a kivándorlásba, mert úgy látja, sokan elkövetik ezt a hibát, aminek csalódás lesz a vége, mivel nem mérik fel a külföldre költözés költségeit. Végül 2013-ban sikerült Corkba költöznie úgy, hogy állása is lett.

„Amikor végül kikerültem Írországba, sokáig nem volt egyszerű, főleg lelkileg. De öt év után úgy gondolom, hogy a lehető legjobb döntést hoztam meg, amikor rettegve ugyan, de kijöttem” – mesélte.

„Nagyon örülök, hogy ide jöhettem, mert ez az ország öt év alatt is olyan hihetetlen változásokon ment keresztül, ami elképesztő progresszivitásról tanúskodik” – tette hozzá a beszélgetésben.

Katalin jelenleg nem tudja elképzelni, hogy valaha is hazaköltözzön: „Ahhoz, hogy ez megtörténjen, teljes politikai elitváltásra, illetve arra van szükség, hogy az emberek mentalitása megváltozzon. Erre egyelőre nem látok esélyt még középtávon se. Amikor nagyon ritkán eljátszadozom a gondolattal, hogy mi lenne, ha most hazamennék, egy érzés ural el: a rettegés.”

Kisgyerekkel egyedül Angliába

(Fotó: pixabay.com/Rotatingmass)

Share.

About Author

Leave A Reply