Ha el kell menni a szabadságért

0

Az embernek joga van szabadon élni, és ha ezt bármi veszélyezteti, akkor össze kell pakolni és elmenni – mondta Dragomán György író, aki sok minden egyéb mellett a határátkelésről is beszélt a 24.hu-nak adott interjúban.

A Marosvásárhelyen született, József Attila-díjas író korai élményei közé tartozik a szülőföld elhagyása, hiszen alig volt 15 éves, amikor 1988-ban szüleivel áttelepült Magyarországra. Szerinte szüleinek akkor gyakorlatilag nem volt más választása.

„Azt gondolom, hogy az embereknek joga és szabadsága van szabadnak lenni. Tehát ha el kell menni ahhoz, hogy szabadnak érezzem magam, akkor el kell menni, ha nem lehet megváltoztatni, ami van. Szabadon kell élni” – mondta Dragomán György.

KERESS KÜLFÖLDI ÁLLÁST ITT!

„Onnan lehet megismerni a diktatúrát, hogy minden tett politikai tetté válik, minél több ilyen van, annál gyanúsabb. Illetve ha az ember igazat mond, és abból baja lehet, akkor az, bizony, diktatúra kezd lenni, ez egy nagyon jó marker. És ezt senkinek nem kötelező vállalni. Nem véletlen, hogy a diktatúrák általában be is zárják a határaikat, mert valahogy az emberek mindig el akarnak onnan menni” – tette hozzá az író.

Dragomán György szerint azt nem lehet tudni, minek köszönhető a modern kori elvándorlás, „de az is egy szabadság, hogy nyugodtan és boldogan élhess. Az is egy szabadság, hogy megengedhesd magadnak, hogy, mondjuk, könyveket vegyél, hogy legyen pénzed színházra”.

„Az emberek vágynak arra, hogy tisztességes, normális, nyugodt életet éljenek, a politikának az lenne a dolga, hogy ezt megteremtse. Mégiscsak létezik egy nyugati polgári életszínvonal, és az egész bolygón mindenkinek joga kéne rá legyen, hogy így éljen. Persze azt mondják, hogy ez nem lehetséges, de én azt gondolom, hogy lehetséges” – fogalmazott Dragomán György, akivel a teljes beszélgetést itt olvashatjátok el.

„Jobb itthon, csak sokkal nehezebb”

(Fotó: gyorgydragoman.com)

Share.

About Author

Leave A Reply