Ha Dániába jössz…

0

…akkor bizony fogadd el a mi étkezési kultúránkat, gondolhatták Randers város elöljárói, akik úgy döntöttek, a jövőben kötelező lesz az iskolai és napközis menükben a sertéshús. A cél: megőrizni a dán gasztronómia hagyományait.

A Koppenhágától jó 200 kilométerre északnyugatra fekvő város tanácsa a döntéssel azt akarja biztosítani, hogy a disznóhús továbbra is „központi eleme maradjon a dániai ételkultúrának”.

Frank Noergaard tanácstag ugyanakkor hangsúlyozta, a lépés nem a bevándorlók ellen szól. Kissé árnyalja mondandóját, hogy a politikus a bevándorlás-ellenes Dán Néppárt (DPP) tagja.

„Azt kívánjuk üzenni ezzel, hogy ha muszlim vagy és úgy tervezed, hogy Randersbe jössz, ne gondold, hogy ráerőltetheted másokra az étkezési szokásaidat. A disznóhús itt egyenértékű az összes többi étellel” – fogalmazott Frank Noergaard.

Emellett a városban természetesen továbbra is elérhetőek lesznek az iszlám előírásai által engedélyezett halal ételek, valamint a vegetáriánusok és a cukorbetegek által fogyasztható ennivalók.

Dánia egyébként jelentős sertéstenyésztő, az országban ez a legnépszerűbb húsféle, ám a muszlimok és a zsidók számára ez tiltott étel. Az elmúlt hónapokban az országba érkezett menedékkérők többsége azonban muszlim vallású.

(Fotó: Necz0r)

Share.

About Author

Leave A Reply