Ha Angliába vágysz, akkor most indulj el

0

Sokakban merül fel a kérdés a rohamléptekkel közeledő Brexit kapcsán, hogy érdemes-e még elindulni Nagy-Britanniába, vagy inkább másik célországot kell keresni. Nos, aki menne, az minél hamarabb vágjon bele – tanácsolja egy munkaközvetítő cég igazgatója.

Fontos leszögezni, hogy aki már kint van és legális munkaviszonnyal dolgozik, annak nincs mitől tartania, és aki most indul el, a Brexit idejére annak is lesz egyéves munkaviszonya, azaz neki sem lesz mitől félnie – mondta a Go Work and Travel nevű munkaközvetítő cég igazgatója.

Chris Clarke szerint ha családostól indulna neki valaki, akkor érdemes először csak az egyik szülőnek mennie, munkát, szállást szerezni, és a család többi részének követni őt néhány hónap múlva.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

Azzal számolni kell, hogy a lakhatás nehéz dió, hiszen az árak miatt egyedül lakást bérelni nagyon nehéz, ráadásul a legtöbb lakástulajdonos referenciát kér a bérlőtől, ami ugye nincs, ha az ember nem ott élt. Persze ilyen esetben is lehet lakást találni, de úgy kell készülni, hogy elkérnek előre egy évi bérleti díjat.

Ugyanakkor a vendéglátóiparban, az egészségügyben és az építőiparban folyamatos a munkaerőhiány, akadnak pozíciók, ahol a nyelvtudás sem mindig feltétel (bár a magunk részéről mindenkit óvnánk attól, hogy legalább egy kommunikációs szintű nyelvtudás nélkül belevágjon).

Chris Clarke a Pénzcentrumnak azt mondta, 2004-ben még elég sok horrorsztorit hallott arról ő is, hogy átverték a munka reményében külföldre vágyókat úgy, hogy előre kértek valamennyi pénzt, majd nyomtalanul eltűntek, de ez már nem jellemző.

Az igazgató szerint érdemes ügynökségen keresztül elhelyezkedni, hiszen az segít a lakhatásban is, és megbízható, leinformálható céghez irányítja a dolgozni vágyókat. Persze az ügynökséget is érdemes előtte leinformálni.

„Ha valaki úgy kínál munkát, hogy oké, találkozunk a reptéren, felejtsd el az egészet, ilyennek nem szabad bedőlni. Semmi esetre se induljunk útnak, mielőtt a kezünkben nincs a szerződés, és minden, a munkavállaláshoz szükséges dokumentum. Én mondjuk brit vagyok, ha én vállalnák külföldön munkát, biztosan többször is felhívnám az ügynökséget, feltenném a kérdéseimet, sőt, referenciát is kérnék” – fogalmazott Chris Clarke.

„Az Egyesült Királyságának szüksége van a külföldi munkaerőre. Én személy szerint azt gondolom, hogy az új szabályozás bizonyos szempontból jobb lesz a munkaadóknak és munkavállalóknak is, ha az lesz, amire számítok: vagyis lesz egy munkavállalással kapcsolatos engedélyezési rendszer, és a munkavállalók majd megbízható ügynökségeken keresztül helyezkedhetnek el, amelyek minden papírmunkát elintéznek és gondoskodnak róla, hogy a munkavállaló legálisan dolgozhasson” – tette hozzá a Go Work and Travel igazgatója.

Túlfényezik a valóságot a határátkelők

(Fotó: Nigel Cox)

Share.

About Author

Leave A Reply