Gyermeket szülni Máltán

0

Az MP Goes To Malta blog írójának felesége immár másodszor adott életet a szigetországban (ezúton is gratulálunk), úgyhogy a család már felkészülten indult a nagy eseményre. Sajnos akadt némi komplikáció, de hála Istennek mindenki egészséges. Lássuk, hogyan is ment mindez!

„Már tudtuk, mire számítsunk, és a kórházi koszt nem éppen a mi ízlésünket célozta. A tapasztalt kulináris élmény számunkra elmaradt a gulyás-paprikás krumpli-rántott hús krumplipürével jellemezhető háromszögtől, inkább a brit konyha elemei fedezhetők fel benne, és az ízvilág részleges vagy teljes hiánya.

Az élmény ugyanakkor teljesen más, mint a legutóbb. Segítőnk és szülésznőnk Pauline, aki nagyon kedvesen elmondott mindent, megkérdeztünk mindent, és próbálta a félelmeinket és a feszültségünket maximálisan csökkenteni. (…)

Rendkívül meglepődött, amikor megemlítettük, hogy otthon milyen összegeket kell az orvosok zsebébe fizetni, ráadásul mindezt államilag finanszírozott intézményben, ahol eleve fizetést kapnak az emberek. (…)

A szülők elméletileg 0-24 látogathatják a baba intenzívet, azonban, ha új vendég érkezik, illetve, ha vizit van, akkor kiküldik az aggódó felmenőket a helységből. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy olyan reggel 6 és 11 között nem lehetett ott lenni.

A mi apróságunk egy közös terembe került, ahol a fal mellett körülbelül 10 férőhely volt, de mivel a páciensek eléggé fluktuáltak, volt, hogy a szoba közepén található nővérpult oldalába is odatoltak kiságyakat.

Ezen kívül láttunk egyágyas szobákat is, igazából bele sem merek gondolni, mi kellhet ahhoz, hogy egy kisbaba oda kerüljön, annyi biztos, hogy ott a szülök benn laktak, nekik is volt ágy beállítva. (…)

A harmadik nap közepére azért sikerült megnyugodnunk, egyrészt, mert a vizsgálati eredmények végre teljesen normálisnak kezdtek tűnni, másrészt a háromnapos statisztika azt mutatta, hogy a három alapfunkcióval (input, output, alvás) semmilyen probléma nincs. Az oxigénről már második nap levették, a harmadik napra pedig az inkubátorból is kikerült.

A gyermekorvos, aki először vizsgálta meg, a negyedik napon azt is kijelentette, hogy ő igazából túl jól van ahhoz, hogy itt legyen, de a biztonságból elkezdett antibiotikumos kezelés miatt az egy hetet itt kell töltenie. Anyukát viszont a szülés utáni harmadik napon elbúcsúztatták az osztályról, úgyhogy ő a továbbiakban otthonról járt be. (…)

A hetedik napon viszont megkaptuk a kazal papírt, az előre egyeztetett időpontokat az orvosokkal, majd megkértek, hogy az osztályon dolgozó, félretaposott papucsban csoszogó mindenessel menjek a számlázási osztályra.

Nagyjából tíz perc alatt abszolváltuk a távot, ahol rövid számolgatás („Ja, hogy ez intenzív volt? Az feláras!”), illetve az előző havi fizetési papírom járulékfizetési igazolásként való bemutatása után szabadon távozhattunk. (…) Visszafelé sétálva rápillantottam a papírra, hogy mennyibe kerültünk az adófizetőknek: €6600.”

A teljes poszt itt olvasható el, érdemes kattintani!

Share.

About Author

Leave A Reply