Gyerekünk születik külföldön

0

Vegyük azt a helyzetet, hogy külföldön élünk boldog kapcsolatban, és gyermekünk születik. Ilyenkor még uniós országban is sok az intéznivaló, amit kicsit bonyolít, ha EU-n kívüli országban élünk. Ezt a helyzetet dolgozta fel az Isztambul info oldal.

“Mindjárt ilyen a név. A névválasztásnál odafigyelhetünk arra, hogyha majd a gyerek másik országban fog tanulni, dolgozni, akkor azért ki tudják mondani a nevét. De legalább a leírása ne legyen túlságosan problémás. Ehhez hozzájön, hogy a magyar anyakönyveztetésnél csak a magyar abc betűit tudják használni. (…)

Hagyományos esetében jó móka a származási hely. Magyar lányok esetében egyébként is a török fiútól öröklik a származást. És így a gyerek is azt kapja, mint az apja. Magyar fiúknál már izgalmasabb, mert ott elvileg a török lány örökölné a magyar származást.

De mivel ettől megzakkanna a rendszert, inkább itt meg a fiú kapja a lány származását. Majd ugyan ezt az utód is. Így lett nálunk Árpi szalmafalvai magyar-török állampolgár… (…)

Így nyugodtan nekikezdhetünk a gyerek magyarországi nyilvántartásba vételét. Ehhez pedig nem kell sok minden és mindjárt a helyi követségen, konzulátuson meg is tehetjük (egyszerűbb is, mint Magyarországon). (…)

Ez a művelet legutóbb (2013) 40 Euróba került és kb. 2-3 hónapig tart. Majd pedig kapunk egy Születési Anyakönyvi kivonatot, és egy lakcímigazolványt. Erre a kettőre még sokszor lesz szükség.

Érdemes tudni, hogy bár a nyilvántartásban benne lesz a gyerek, ezzel még nem lesz a kezében olyan papír, amivel igazolhatja, hogy magyar állampolgár. Ha jól számolom, akkor azt csak a személyivel, a jogosítvánnyal és az útlevéllel teheti meg.

Személyit csak Magyarországon lehet beszerezni, és további feltételek szükségesek hozzá. Jogosítványt pedig nem adnak az újszülötteknek. És ennek nemcsak az az oka, hogy az autókat leginkább megenni szeretik. Így marad az útlevél.

Útlevelet több okból is érdemes csináltatni. Egyrészt mert ez igazolja a magyar állampolgárságot, másrészt mert mégiscsak útlevél. Ráadásul EU-s. Így nemcsak az EU országokba lesz egyszerűbb bejutni, de olyan harmadik országba is, mint pl. az USA, vagy Kanada. (…)

Az útlevél kb. 2 hét alatt elkészülhet. Ára 49 Euro (2013). 6 éves kor alatt csak 3 évre adnak útlevelet.”

A teljes posztot ide kattintva olvashatjátok el.

Share.

About Author

Leave A Reply