Gyerekparadicsom Új-Zélandon

0

Az Új álom blog szerzőjének közel két hónappal ezelőtt nagy dolog történt az életében, hiszen megszületett a második gyermeke. (Éljen, éljen!!) Ami viszont egyúttal azt is jelenti, hogy az elsőszülött lassan elkezd óvodába járni. Lássuk, milyenek az első tapasztalatok!

„Sok a változás, és nem csak nekünk, de Lilinek is, mindenkinek meg találni a helyét az új helyzetben. Ki kell alakítani egy új családi ritmust, amibe most már be kell helyezni, Lili ovis napjait is. 🙂

Hihetetlen ugyan, de elkezdtük az ovit, nem sokkal kismanó születése után. Volt egy kis izgalom, hogyan fogja venni Lili az akadályokat, hiszen nem beszél angolul.

Mikor Péterrel megbeszéltük, hogy is legyen az angol tanulása, akkor arra jutottunk, hogy először a magyar nyelv alapjait tanulja meg, aztán majd felveszi az angolt az oviban a többi gyerektől.

Szóval mikor kezdtük a beszokást, aggódtam, hogy is fog ez kinézni, de az óvónéni és az óvóbácsi megnyugtatott minket, ne aggódjunk, annyiféle náció jár az oviba, nem lesz gond, hozzá vannak szokva, hogy ki kell alakítani a gyerekekkel egy közös kommunikációs csatornát. Annyit azért kértek tőlünk, hogy egy-két magyar kifejezést, amit használunk, írjuk meg nekik, fonetikusan magyarul és angolul.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

Itt egy kicsit más a rendszer, mint otthon. Az állam hároméves kor után 20 órát ingyen biztosít a gyerekeknek, azon felül fizetni kell, ha többet szeretnének járni a gyerekek oviba. Mi két nappal kezdtük. Kedden és pénteken jár délelőtt, délutánra hazajön és itthon alszik. Maga az ovi délután 2:30-ig van nyitva. (…)

Olyan 20-25-en lehetnek a csoportban, amire 4-5 felnőtt jut. És van egy óvó bácsink, aki fantasztikus, a gyerekek imádják. Egy hatalmas családi házat képzeljetek el, ahol különböző helyek vannak kialakítva. Festőállványok, kreatív asztalkák, ahol ragasztani-vágni, rajzolni, gyurmázni lehet.

Van egy hatalmas szőnyeges rész, ahol a földön lehet játszani, van babaház, kis konyha kialakítva. Itt az ajtók állandóan nyitva vannak, a gyerekek ki-be járnak a szoba és a kinti udvar között.

Kint az udvaron vannak kis fa asztalok, padokkal, egy fából készült vár, ahová fel tudnak mászni a gyerekek, trambulin, fedett homokozó, és mászóka rész, egy asztalon elhelyezett vizes medence, ahol a gyerekek vízzel játszhatnak. Egy kis paradicsom.”

A teljes posztot itt találjátok, olvassátok el!

Olasz gyereksors magyar szemmel

(Fotó: pixabay.com/IAMTRAJAN)

Share.

About Author

Leave A Reply