Gyere haza fiatal: kötik az első szerződéseket

1

A kormány szerint mostanáig több mint 800-an regisztráltak a Gyere haza fiatal programra, a magyar munkáltatók pedig 400-nál is több munkahelyet ajánlottak fel.

Hamarosan megkötik az első szerződéseket a külföldön dolgozó magyar fiatalok hazatérését segítő Gyere haza fiatal programban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára az M1 állami televízióban.

Czomba Sándor szerint a programra már több mint 800-an regisztráltak (csendben jegyezzük meg, hogy a részletek megismerése regisztrációhoz kötött), magyarországi cégek pedig több mint 400 munkahelyet ajánlottak fel.

Csak London és az  Egyesült Királyság

Az áprilisban indult program a külföldön dolgozó magyar fiatalok hazatérését segíti lakhatási, letelepedési támogatással és megfelelő munkahely biztosításával.

A program egyébként első körben kizárólag Londonra és az Egyesült Királyságra koncentrál, mert ott a legalacsonyabb a magyar munkavállalók átlagéletkora (33 év), 80 százalékuk 40 évnél fiatalabb, rendszerint magas végzettségűek (33 százalékuk diplomás, 43 százalékuk érettségivel rendelkezik) és 49 százalékuk nőtlen vagy hajadon.

A program célcsoportját alkotják azok a diplomás, hiányszakmát űző fiatalok, akik jól beszélnek angolul, legalább egy éve külföldön állással rendelkeznek és szándékukban áll hazatérni. (További részletek itt!)

Nem jön ki a matek

A program kapcsán kicsit számolgattunk, de sehogy sem állt össze a kép, nem tudtunk rájönni, mi a fenéért jönne haza egy Londonban élő, legalább egy éve állásban lévő, fiatal, a nyelvet jól beszélő szakemberek olyan multihoz, mint a Lufthansa, a Suzuki, a Grundfos.

Ezért cserébe ugyanis az esetleges honvágy tompításán kívül a kormány azt kínálja, hogy egy-másfél évig (azt ugye nem tudjuk, mi történik, ha kifut a program, elfogy a pénz, vagy a vállalatoknak megint be kell fizetni minden járulékot) félre tud tenni havonta 300-350 fontot. (A matekozás további részét itt tudjátok elolvasni.)

Share.

About Author