A görög kilépés „szóba sem jöhet”?

0

Az Európai Parlament elnöke szerint felelőtlenség Görögország euróövezeti kilépéséről vitázni, mert az csak a görög radikális baloldal malmára hajtja a vizet nem sokkal a parlamenti választások előtt.

Martin Schulz szerint a Görögország lehetséges euróövezeti kilépéséről Németországban indult vita csak a baloldali radikális Sziriza pártot és annak vezetőjét Alekszisz Cipraszt erősíti – írta az MTI.

„A sok vita és felelőtlen találgatás különféle Grexit-forgatókönyvekről egyáltalán nem javít a helyzeten” – mondta az Európai Parlament elnöke a német Die Welt lapnak. „Mindenki számára világos kell legyen, hogy a kilépés szóba sem jöhet” – szögezte le a politikus.

Martin Schulz éppen ezért önmérsékletre szólított fel mindenkit a görögországi választási kampány ideje alatt: „Minden olyan kéretlen tanács, ami azt sugallja a görög polgároknak, hogy nem ők maguk döntenek saját sorsukról, hanem vagy Brüsszel, vagy Berlin, nagy eséllyel egyenesen a radikális erők karjaiba tereli a választókat”.

Pénzügyi szakértők szerint az euróövezeti kilépésről indult találgatások már most kárt okoznak a görög gazdaságnak. „A befektetők tartózkodnak az országtól, holott sokat javult a befektetési környezet és a bérek is csökkentek” – mutatott rá a Die Weltben Jens Boysen-Hogrefe a kieli IfW (Institut für Weltwirtschaft) gazdaságkutató intézet közgazdásza.

Share.

About Author

Leave A Reply