„Gondoltam, szégyenemben kiköltözök Amerikába”

0

Az amerikai elnök a minap a New York-i terrortámadást követően bejelentette, hogy azonnali egyeztetéseket kezd a kongresszussal a vízumlottó-program beszüntetéséről, miután kiderült, hogy a „zöldkártya-programmal” érkezett az országban a New York-i gázoló. A lottón egyébként rengetegen próbálkoznak legálisan bejutni munkavállalás céljával az Egyesült Államokba, és nem is lehetetlen nyerni, mégis van, aki visszadobja.

„Megbuktam gimnáziumban, és annyira szégyelltem magam, hogy elkeseredésemben rákattintottam egy „START A NEW LIFE IN AMERICA! WIN A GREEN CARD NOW!” feliratú bannerre valamelyik honlapon.

Akkoriban elképesztően sok helyen volt zöldkártyás reklám, és gondoltam szégyenemben kiköltözök Amerikába, vagy valami ilyesmi.

Nem emlékszem pontosan, miket kellett kitölteni, de harmadikos-negyedikes gimnazistaként – betöltve a 18-at – egyébként sem tudtam volna sok mindent leírni magamról egy árva középfokú angol nyelvvizsgán túl.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn! Kattints, találj, költözz!

Pár héttel később aztán csörgött a telefonom, és egy csávó beszélt benne angolul arról, hogy gratulál, kisorsoltak a zöld kártyára. Kérte az adataimat és azt, hogy pontosan mikor tervezek kiutazni Amerikába és élni a zöldkártyámmal. Nyilván totál beszartam az egésztől, hebegtem-habogtam és köszöntem szépen, de nem éltem a lehetőséggel.

Vicces volt, mert a csávó a telefonban totál megdöbbent, hogy mi az, hogy én nem akarok élni ezzel a lehetőséggel, ugye tudom, hogy nagyon kevés embernek adatik meg ilyen lehetőség, biztos vagyok-e a döntésemben?

Az voltam hát, hiszen csak elkeseredésemben jelentkeztem próba-szerencse alapon, a franc se gondolta volna, hogy ilyen könnyen zöldkártyához jutok” – számolt be az Index egyik újságírója arról, anno hogyan szalasztotta el a lehetőséget.

Visszatérve Donald Trumpra, az amerikai elnök a döntést azzal indokolta, hogy „a diverzitás jól hangzik, de nem jó dolog”, hozzátéve, hogy ő „érdemek szerinti” bevándorlási programot akar.

A vízumlottó esetleges eltörlésével az úgynevezett láncbevándorlásnak is véget szeretnének vetni. Ennek lényege, hogy a vízumlottóval vagy másként az Egyesült Államokba érkezők több embert hívnak maguk után.

A köznyelvben zöldkártyaprogramnak nevezett vízumrendszer keretében 1995 óta mintegy 50 ezer embert engedtek be évente az Egyesült Államokba a több millió jelentkezőből.

Kalandot keresel, vagy jobb életre vágysz külföldön? Válogass álláslehetőségek közül itt!

Share.

About Author

Leave A Reply