Gazdagabbak vagyunk, mint a szlovákok és a lengyelek

0

A Magyar Nemzeti Bank a háztartások vagyonáról és finanszírozási folyamatairól kiadott elemzésében taglalja, hogy az egy főre jutó magyarországi átlagvagyon a szlovák és a lengyel fölött van 2014-es év végi értékeket összevetve.

Mindez azt jelenti, hogy a magyar háztartások bruttó vagyona 2015 végén 90 ezer milliárd forint volt, ami átlagosan személyenként 9, háztartásonként 22 millió forintnak felel meg, amelynek csaknem felét a pénzügyi eszközök adták.

Gerendás János, az MNB igazgatója szerint a háztartások pénzügyi megtakarításai jelentősen nőttek 2008 óta.

A háztartások összes eszköze 2015 végén 90 ezer milliárd forint volt, közel fele pénzügyi eszköz.

A magyar háztartási szektor eladósodottsága a legalacsonyabbak között van az EU-ban, eszközösszetétele kiegyensúlyozott, a pénzügyi eszközök aránya folyamatosan növekszik.

A magyar háztartások legnagyobb vagyontárgya természetesen a lakóhelyül szolgáló ingatlan (ez adja a teljes vagyon 56 százalékát), ugyanakkor a lakóingatlanok átlagos értéke Magyarországon az európai államok között a legalacsonyabbak között volt (11 millió forint).

Az Európai Központi Bank által koordinált 2014-es nemzetközi háztartási pénzügyi felmérésben még kisebb összegek jöttek ki (itt az egy főre jutó vagyont 7 millió forintra becsülték), ennek oka az MNB szerint, hogy a pénzügyi eszközök értékének csak a fele köszönt vissza a háztartási felvételből.

A pénzügyi vagyon alulbecslése, és ezáltal a reálvagyon dominanciája ugyanakkor minden európai tagállam felmérésére jellemző.

(Fotó: pixabay.com/blickpixel)

Share.

About Author

Leave A Reply