Füstös osztrák tervek

1

Visszavonná dohányzással kapcsolatos tilalmát a leendő osztrák kormány, miközben Nyugat-Európa már a füstmentesség útját járja. Nem mindenkinek tetszik az irány.

Az előző kormány még 2015-ben hozott intézkedést, amely előírja, hogy 2018 májusától minden vendéglátóhelyet teljes egészében füst mentesítsenek.

Az októberi parlamenti választáson győztes pártok az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Szabadságpárt (FPÖ) úgy döntöttek nem léptetik életbe a teljes tilalmat, hanem meghagyják a most is érvényben lévő részleges korlátozást.

Ez annyit jelent, hogy az éttermekben és vendéglátóhelyeken külön helyiséget kell fenntartani a dohányzó és a nem dohányzó vendégek részére, míg az 50 négyzetméternél kisebb vagy le nem választható termekben a tulajdonosnak el kell döntenie merre hajlik: engedi a pöfékelést, vagy nem.

Ausztriai munkalehetőségek a Határátkelőn egyetlen kattintásra!

A vállalkozók szövetsége az éttermekre vonatkozó döntést a következőképp kommentálta: „Ne az éttermek kárára folytasson megelőzést az állam” – mondják. Felmérésük szerint a vendéglátásban működő cégek 66 százaléka egyetért a leendő kormány intézkedésével.

Nem mindenki örül a füstbe ment tervnek

Online aláírásgyűjtés is indult, amit kevesebb mint két nap alatt 150 ezren támogattak.

Bírálta az új irányt az orvoskamara is. Thomas Szekeres, a szakmai testület elnöke főként a fiatalkorú dohányosok viszonylag magas száma miatt tartja elfogadhatatlannak a teljes füstmentességről való lemondást.

Thomas Szekeres azzal érvel, hogy az OECD-országokban a 15 éveseknek átlagosan 11,7 százaléka gyújt rá hetente legalább egyszer, Ausztriában 14,5 százalék ez az arány.

A leendő kormány ugyanakkor szigorítaná a fiatalkorúak védelmére vonatkozó előírásokat. 16-ról 18 évre emelnék a korhatárt, ami alatt nem adható el dohányáru a fiataloknak. Tilos lesz dohányozni a gépkocsikban is, ha 18 év alatti utas is ül a járműben – írta az EuroNews.

Az Eurostat szerint a leggyakoribb halálozási ok a tüdőrák az összes ilyen jellegű megbetegedésen belül. Ez az érték Magyarországon a legmagasabb (27 százalék), miközben az uniós átlag 21 százalék, Ausztriában pedig 19 százalék.

Külföldre költöznél, de nincs munkád? Válogass a Határátkelőn!

(Fotó: pixabay.com/Comfreak)

Share.

About Author

1 hozzászólás

 1. “boszorkányüldözés” nek mondják a dohányzók kitiltását.
  ez a kapitalizmus lényege. vannak akik okosabbak és fegyelmezettebbek = nem dohányoznak
  és vannak akik igen.
  és vannak akik mindezt kihasználják.
  ez a dzsungel törvénye.
  az alaptörvényeket soha senki és semmi nem írhatja felül.

  Homo homini Lupus est.

Leave A Reply