Furcsa fordulat fű alatt Brexit-ügyben

0

Elég furcsa dolog történt a brit alsóházban, ahol némileg fű alatt átment egy olyan törvényjavaslat, amely akár a Brexit végleges sorsára is hatássa lehet.

Az történt ugyanis, hogy a képviselők megszavaztak egy olyan törvényt, mely szerint az Egyesült Királyság kormánya nem fogadhat el olyan új szabályrendszert, amely ellentétben áll az 1998-as nagypénteki egyezménnyel, azaz az ír-észak-ír kiegyezéssel.

Ez azért fontos, mert egyrészt a 20 évvel ezelőtti egyezménnyel vált jelképessé a két ír állam közti határ, másrészt ugye Észak-Írország távozik majd az EU-ból, míg Írország marad. Márpedig a határkérdés az egyik legérzékenyebb az egész Brexit-tárgyalásban.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

A Business Insidert idéző napi.hu szerint nagy kérdés, miként felelhet meg a jövendő válási megállapodás ennek a követelménynek. Két megvalósítható lehetőség van: az Egyesült Királyság fenntartja a jelenleg érvényben lévő EU-s vámközösséget és kereskedelmi megállapodásokat vagy létrejön egy valós határ az Ír-tengeren Észak-Írország és az ország többi része között.

A legkevesebb tehát, amit a kormánynak meg kell tennie, hogy olyan megállapodást köt az EU-val, amely a megszólalásig hasonlít az Egyesült Királyság és az unió jelenlegi viszonyára.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy a parlament megkapja vétójogot a válási megállapodás ügyében, akkor minden arra mutat, hogy az Egyesült Királyság a lehető legpuhább Brexit (azaz a kvázi EU-tagság) felé halad.

Hatalmas drágulás lehet a Brexit után

Share.

About Author

Leave A Reply