Fülöp-szigeteki hétköznapok magyar szemmel

0

Egy nagyon különleges, egzotikus ország, ahol a család mindenek fölött áll, a melegvizes zuhany ritkaságnak számít, a közlekedés kaotikus, a közbiztonság olyan, amilyen… és még sorolhatnám, de nem én sorolom, hanem az évek óta ott élő, és lassan távozó Tamás, aki egy csomó szuper képet is küldött az írás mellé (köszönöm neki).

„Az alábbi írás amolyan kiegészítő egy korábban megjelentetett cikkhez. Lassan végéhez ér az életem itt eltöltött szakasza, így gondoltam, megosztanék még pár érdekességet, mielőtt elhagyom a Fülöp-szigeteket.

Otthon, vendégségben

Az átlag filipino ház magas kerítés mögött bújik meg biztonsági okokból. Az autót általában bent parkolják hasonló megfontolásból. A földszinten található a nappali, ahol a napjuk nagyrészét töltik egymással csevegve, tévét nézve. Az ebédlő, ahol ugye étkeznek.

Konyhából nem ritkán kettő van. A tiszta és a koszos (?). A vendégeket csak az előbbiben vezetik körbe míg a sütés-főzés java az utóbbiban zajlik. Van mosókonyha, ahol a ruháikat mossák lavórban, vagy ahol telik rá mosógéppel (ami csak hideg vizet használ).

A WC-hez alapból nem jár WC-papír. A filipinok a tankhoz csatlakoztatott kis slaggal és a kezükkel tisztálkodnak. Érdemes tehát saját WC-papírral vagy nedves törlőkendővel felszerelkezve elindulni az illemhelyre.

A melegvizes zuhany ritka, mint a fehér holló. Hotelekben van, de a helyiek otthonában garantált, hogy csak hideg víz lesz. Sok helyen zuhany sincs. A helyiek egy hordót töltenek fel slaggal és abból kis nyeles vödröcskével merve mosdanak.

Maniláról nincsenek infóim, de vidéken az áramszünetek mindennaposak. A helyi Elmü csak délután ötig érhető el, ha utána megy el az áram, magadra vagy utalva másnap kilencig. Sokan egy kis generátort tartanak a háznál az ilyen esetekre, az újratölthető zseblámpa és ventillátor (több is) alapfelszerelés otthon.

Hacsak nem gazdag családnál szállsz meg, ahol vannak vendégszobák, az éjszakát valószínűleg egy földre leterített kemény matracon leszel kénytelen tölteni.

Éjszaka a falakon kúszó-mászó apró gekkószerű gyíkoktól nem kell megijedni. Teljesen ártalmatlanok, a filipinók észre sem veszik. A szúnyogriasztó krém legyen alap, hacsak nem összecsipkedve akarsz ébredni.

Ha egy filipino meghív az otthonába, mindig vigyél ajándékot (ital, csoki vagy egy kosárka péksüti), ennek elmulasztása illetlenség. A helyiek egyik legpozitívabb tulajdonsága a vendégszeretetük, érdemes előre kimutatni a hálád, megéri.

Elsőként az idősebbeket köszöntsd, majd a fiatalabbakat. Bőségesen ellátnak mindenféle finomsággal, amíg ki nem pukkansz. Az ételt büfészerűen szolgálják fel az asztalnál. Lehet mindenből egy kicsit venni, de ne légy túl mohó és tüntess el egy fogást egymagadban. A filipinok kés helyett kanalat használnak étkezés közben. Az sem ritka, ha kézzel esznek, ez itt elfogadott.

A gazdagabb családoknál van cseléd. Ha valamit kérni szeretnél tőle, azt az anyán keresztül intézd. Otthon ő a főnök.

Étkezés, éttermek

Ahogy otthon, az étteremben is osztoznak a fogásokon. Ne lepődj meg, ha bele akarnak kóstolni az általad rendelt ételbe. Só és bors általában nincs az asztalon, de a felszolgálótól lehet kérni.

Ami van viszont az szójaszósz, fermentált hal szósz (mindkettő sós). Fermentált rák paszta, ami sós és büdös, kocsiban elővenni öngyilkosság. Általában gyümölcsökre kenve (mangó leginkább) fogyasztják. Csili szósz és calamansi, ami egy helyi citrusféle (halakra, pancitra facsarják).

Köretként az egyetlen opció a rizs. Halat olajban vagy parázson sütve, esetleg savanyított levesben főve eszik. A csirkés, sertés- és marhahúsos fogások hasonlítanak az otthoniakhoz.

Az alábbiakban következzen egy rövid lista a legnépszerűbb ételekkel: 

Adobo: csirkével vagy sertéshússal gyömbéres ecetes szójaszószban főzve

Kare-kare: bivalyfarok lassú tűzön főve

Tinola: csirkeleves krumplival és papayával

Sinigang: fűszeres savanyú halleves tamarinddal

Pancit: rizstészta zöldségekkel és csirkével, esetleg garnélarákkal

Afritada: csirkepörkölt

Népszerű nasik az utcán:

Balut: főtt kacsatojás benne embrióval tollastól

Taho: krémes tofu, édes tápióka és karamellszósszal

Halgombóc: pépesített halfilé gombóccá gyúrva, olajban kisütve

Banana-Q: pálcán olajban sütött cukros banán

Barbecue: csirke vagy sertés falatok pálcán, parázson sütve édes szójaszósszal

Úton

A helyiek körében a KRESZ ismeretlen fogalom. Manila fejlettebb kerületeiben még jelent esetleg valamit, máshol nemigen. Oda (a belvárosba) érdemes egy olyan filipino kíséretében bemerészkedni, aki ismeri a helyi viszonyokat és segít, ha elkap a rendőr.

Előszeretettel állnak lesben olyan helyen, ahol az útjelzés megkopott vagy takarásban van. Alap, hogy elvennék a jogsid, amit csak a kapitányságon vehetsz át.

Ilyenkor több opció van.

a) Elmész másnap a jogsiért az irodába, végigülsz egy másfél órás korrekciós KRESZ-kurzust és átveszed az irataid borsos bírság ellenében.

b) Ha vidéken élsz, átadod a jogsid, búcsút veszel tőle, majd kiállíttatsz egy újat a lakhelyeden.

c) Lefizeted a rendőrt. Ilyenkor jó, ha van valaki, aki segít, mert ha nem vigyázol nagyon megkopasztanak (esetleg lecsuknak, ha nagyon rosszul közelíted meg a témát).

A fővárosban a forgalmi dugók és a légszennyezettség miatt csak bizonyos rendszámú autókat engednek be a hét bizonyos napjain. Ennek érdemes utánajárni, mert a bekötőutakon tuti megbüntetnek szabálysértésért.

Sokat ez nem segít ugyan a városban uralkodó apokaliptikus állapotokon. A dugók miatt érdemes plusz három órát rászámolni minden útra. Van, hogy a helyi koldusok forgalomirányítónak csapnak fel, ahol épp nincs rendőr vagy jelzőlámpa.

Ha átsegítenek a dugók durvább részein, érdemes meghálálni az igyekezetet pár pezóval. Ugyancsak érdemes pár pezót a parkoló autódra „vigyázó” utcakölyköknek adni, ha nem akarod, hogy összekarcolja „valaki”, amíg távol vagy.

Az ajtót mindig tartsd zárva, még vezetés közben is. Előfordulhat, hogy valaki a kereszteződésnél várakozva egyszerűen csak benyit és már rohan is az elemelt értékeiddel, mielőtt kettőt pislognál. Ha ezek után nincs kedved Manilában vezetni, a következő opciók állnak rendelkezésre.

Taxi

Ezt nem kell bemutatnom, annyit viszont érdemes tudni, hogy sok a cápa. Mindig ragaszkodjatok az óra elindításához az út elején, különben nagyon lehúznak. Ha a taxis erre nem hajlandó, válassz másik járművet.

Jeepney

A második világháborúból hátramaradt házilag meghosszabbított tengelyű jeep – busz mutánsok. Megállók nincsenek. Az útirány általában rá van festve. Csak le kell inteni és hátul beugrani az utastérbe.

A díjat a sofőrnek kell fizetni, ha pedig valahol le szeretnél szállni, csak kocogtasd meg egy érmével a fejed feletti fém kapaszkodót, ezzel jelzed neki, hogy álljon meg.

Trycicle

Zárt terű oldalmotoros bicikli. Mindenhol ott vannak. Nagyon olcsó és méretéből adódóan a leggyorsabb közlekedési mód. A gazdagabb környékekre viszont nem mehetnek be, mert rontja az imázst.

Metró

Nem földalatti, hanem magasvasút. Hatalmas tömegnyomor, utcákon kígyózó sorok. Ha csak nem muszáj viszonylag gyorsan és olcsón a város egyik végéből a másikba eljutni, nem ajánlott. Az értékeidre mindenhol vigyázz. Rengeteg zsebes van.

Vidéken ritkák a rendőrök és az útjelzések. Arra kell csak figyelni, hogy ne üss el senkit és ne karambolozz. Figyelj minden oldalon, mert bárhonnan előzhetnek vagy eléd vághatnak.

A sebességkorlátozás nem jelent semmit. Jó, ha van dashcam, sok problémától kímél meg, ha baj van. A fentebb említett tömegközlekedési opciók mindenhol rendelkezésre állnak, taxit viszont csak a nagyobb városokban (Cebu, Baguio, stb.) találsz.

Strandok

A Fülöp-szigetek elvihatatlan erőssége a csodaszép tengerpartok sokasága. Ha csak turistaként jársz itt vagy rezidensként, van pár alapszabály, amit érdemes észben tartani.

Soha, de soha ne indulj egyedül úszni elhagyatott helyre. Ha elkap a sodrás, nem lesz senki, aki segítsen rajtad.

Lányként próbálj úgy öltözni, ahogy a helyiek. A monokinit sehol sem tolerálják. Ha parton sétálgatsz, akkor is érdemes valami könnyű felsőt a bikini fölé felvenni. Ők még a vízbe is pólóban mennek be, de a turistáktól nem várják el.

Érdemes búvárcipőt hordani akár úszáshoz is. A korallok könnyen felvághatják a lábad és a forró homokban sétálás sem lesz probléma.

Kisebb kagylókat lehet gyűjtögetni, de a nagyobbakat, illetve a korallokat a környezet megóvása érdekében hagyd békében. Ha a reptéren találnak ilyet a csomagodban akár meg is büntethetnek.

Ha filipinók társaságában mész strandolni, készülj fel arra, hogy nekik az árnyékban hűsölés és a mértéktelen zabálás lesz a prioritás. Előfordulhat, hogy be se mennek a vízbe. Hagyd rájuk, az ő dolguk. Ha megéheznél, a parton van egy csomó árus, akik olcsón kínálnak finom sült halat.

Naptej és sapka legyen alap. Alkohollal pedig óvatosan, mert nagyon gyorsan kiütheti az embert a tűző napsütésben.

Család és párkapcsolatok

Ha filipino barátnővel vagy pasival tervezel párkapcsolatot, tartsd észben, hogy előbb-utóbb a nyakadba szakad az egész család szülőkkel, testvérekkel és unokatestvérekkel – annak minden pozitívumával és negatívumával.

Gyakran több generáció él egy fedél alatt vagy egymás szomszédságában. Ez itt teljesen normális. Ha itt tervezel élni, ezzel mindenképpen számolj. A Fülöp-szigeteken a családi kötelékek nagyon erősek, ők az elsők, nem te. A szülök szava szent és megkérdőjelezhetetlen. Többször is gondold meg, ha vitatkozni akarnál vagy kritizálni valakit a családból. Te fogod a rövidebbet húzni.

Hongkongban járva döbbentem rá, itt mennyire ritka látvány az, hogy a párok kézen fogva sétáljanak vagy az utcán csókolózzanak. Itt más az etikett, erőltetni pedig nem érdemes. A filipinók eléggé konzervatívak, ha ilyesmiről van szó.

Ez alól talán csak a prostituáltaktól hemzsegő turistacsapdák jelenthetnek kivételt, ahol a pasik előszeretettel páváskodnak kézenfogva a legfrissebb trófeájukkal.

Sajnos a legtöbb lány szemében itt kiugrási lehetőség vagy két lábon járó bankautomata a külföldi férfi, de ez nem jelenti azt, hogy ne találhatná meg élete szerelmét az ember.

Buliban vigyázni kell a nagyon nyomulós lányokkal. Két okból is. Egy, lehet hivatásból csinálják. Kettő, lehet, hogy nem is egy lánnyal van valójában dolgod. Ha az átlagnál kihívóbban öltözködik, igencsak esélyes, hogy egy transzvesztitával flörtölsz épp. Vannak persze, akiknek pont ez kell, nincs ezzel semmi baj. Nem itt.”

Share.

About Author

Leave A Reply